Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna matura

Maturanti, ovo je za vas: 7 savjeta za kvalitetno učenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna matura - najstresnije razdoblje za mnoge maturante opasno se približava. Kako bi što bolje naučili za ispite državne mature donosimo vam savjete stručnjaka.

Kraj školske godine i državna matura sve su bliže. Budući da rezultati ispita državne mature predodređuju budućnost mnogih maturanata i uvjetuju njihov upis na fakultete, stres je time veći. Mnoštvo predmeta na maturi učenicima zadaje glavobolje te je mnogi pokušavaju naći najbolji način kako ih sve kvalitetno naučiti.

Pročitajte i ovo Analiza rezultata državne mature - 4 KAKO SU PROŠLI ISPITI Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje kakvi su ukupni rezultati državne mature: Engleski jezik učenicima ide bolje od materinskog Državna matura, ilustracija Najzanimljiviji podaci Objavljeni detaljni rezultati državne mature: Otkrivamo koja je županija najbolja, kakva je podjela po spolu...

Stručnjaci za učenje i pamćenje kažu kako često nema potrebe da učimo više nego da moramo naučiti učiti pametnije. Veliku ulogu u učenju imaju brojni psihološki faktori zbog čega treba na minimum smanjiti sve što bi nas potencijalno moglo ometati u učenju, ali se trebamo i nagraditi za aktivno učenje. Profesor Predrag Zarevski u svojoj je knjizi 'Psihologija pamćenja i učenja' dao nekoliko savjeta za kvalitetnije učenje. Prenosimo neke njegove savjete u nadi da će vam biti od koristi pri učenju.

1. Stalno mjesto za rad

Profesor Zarevski smatra kako stalno mjesto za rad poput uvjetovanog podražaja olakšava početak učenja, koje je u ovom slučaju uvjetovana reakcija na to mjesto.

2. Maknite sve što bi vas moglo omesti

Čist stol, ugašen radio, ugašena televizija i zatvoreni prozori pomoći će vam da se lakše koncentrirate na učenje. Zarevski preporučuje i da sve poslove koje ste taj dan trebali obaviti obavite prije no što počnete učiti kako vam misli ne bi lutale u tom smjeru.

3. Ponavljanje je majka znanja

Ova izreka nipošto nije uzaludna. u početku učenja vrlo je važno ponavljati građu, čak i u trenucima slobodnog vremena. Pokušajte ponavljati gradivo prilikom vožnje u školu ili čekanja autobusa. Za ponavljanje je odlično pisati sažetke pojedinih tematskih cjelina koji će vam se kasnije pokazati od neprocjenjivog značaja za uspješno učenje.

>> Biste li i vi prošli na državnoj maturi? Provjerite!

4. Novo gradivo povezujte sa starim znanjem

Povezivanjem novog i starog gradiva cjelina će vam postati smislenija. Razumijevanje gradiva olakšava učenje jer ga čini zanimljivim.

5. Aktivno učenje

Čim uspijete prepričati gradivo vlastitim riječima znači da ga razumijete, a i lakše ćete povezati staru i novu građu.

6. Nemojte biti kampanjci, napravite raspored učenja

Priznali mi to sebi ili ne, svi smo u jednom trenu bili kampanjci, pogotovo u srednjoj školi. No, kada se uči za projekt kao što je državna matura preporučuje se izbjegavanje takvog načina učenja koje za posljedicu takvog ima napetost, rastresenost i umor u trenutku kad je to najmanje poželjno – u trenutku ispitivanja znanja. Da vam ne bi sve ostalo za zadnji čas napravite si dugoročan raspored učenja.

7. Nagradite se!

Nagrađujte se za uspješno učenje. Na primjer, za dva sata aktivnog učenja nagradite se odlaskom u kino, za četiri sata odlaskom na koncert i sl. A dok čekate u redu za karte, da vam užitak zaslužene nagrade bude veći, pročitajte sažetke tema koje ste obradili taj dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene