Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U više od 350 škola

Državna matura i službeno završila, NCVVO zadovoljan: ''Nikad izazovnija matura uspješno je provedena''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovogodišnja, nikad izazovnija državna matura, uspješno je provedena i službeno završena nakon što su u srijedu proglašeni rezultati jesenskog ispitnog roka na kojemu je bilo 5430 pristupnika, izvijestio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

NCVVO smatra kako je uspješno proveden jesenski rok potvrdio da su kvalitetni temelji državne mature pristupnicima omogućili maksimalno ujednačene uvjete u odnosu na prethodne generacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proceduralni propust Dobili smo odgovor ravnateljice NCVVO-a o skandalu prilikom ocjenjivanja: ''Riječ je o greški sustava, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno'' Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Maske nisu nužne Spremate se za državnu maturu? Donosimo popis mjera koje morate poštovati

Istaknuto je kako je, u suradnji svih dionika obrazovnoga sustava više od 30 tisuća ovogodišnjih maturanata uspješno položilo ispit zrelosti, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo rezultiralo je prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika.

Ispiti u više od 350 škola

Državna matura provedena je uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije. Ispiti su se povodili od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a u jesenskom roku pristupilo im je 5450 pristupnika.

"Iako je riječ o mnogo manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita", istaknula je ravnateljica NCVV-a Ivana Katavić.

''Obrazovni sustav funkcionira''

Ocijenila je kako je, unatoč svim okolnostima, NCVVO osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i sve nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti.

Time, smatra Katavić, ''možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira".

Na jesenskom roku pojačan nadzor

Zbog utvrđenoga prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature.

S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakoga vrednovanja i transparentnosti, NCVVO je inicirao izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna toga pravilnika o polaganju ispita državne mature.

Izmjena Pravilnika

U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužna za očuvanje standarda kvalitete.

Državna matura, 11. u nizu, provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, također uspješno i bez incidenata, ocijenila je tada ravnateljica Katavić. Na maturi je bilo 31 tisuću pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene