Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U narednih 15 dana

Oštetiš državu, ona te nagradi milijunima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oštetiš državu, a ona te nagradi milijunima! Epilog je to priče o smjenama u HEP-u.

Članovi uprave, osumnjičeni za brojne malverzacije, nakon smjene tvrtku napuštaju s debljim bankovnim računima jer im HEP isplaćuje milijunske otpremnine. S druge strane, ljudi koji pošteno rade svoj posao najčešće ne dobiju ništa.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom... Paula Klaić Saulačić - 1 Poginula tri radnika Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

Denis Pavela, dubrovački je policajac nagrađivan za uspješne rezultate u dugogodišnjoj borbi protiv organiziranog kriminala. Ta je borba rezultirala spaljivanjem njegovog osobnog automobila. Od države je dobio ništa ili gotovo ništa. S druge strane Uprava državnog poduzeća smijenjena je pod ozbiljnim sumnjama za višemilijunske malverzacije. Nakon svega toga čekaju otpremninu. 'Ja ne znam što piše u njihovim Ugovorima i imaju li oni pravo na četiri milijuna kuna, ali bilo bi potpuno apsurdno ako su smijenjeni zbog nesposobnosti a ne znam zbog kojeg drugog razloga bi Vlada smijenila svoje partijske vojnike da oni te otpremnine dobiju', rekao nam je Goran Beus, saborski zastupnik HNS-a.

Friščić: Treba rezati i menadžerske ugovore

Krizni porez trebao bi donositi mjesečnu uštedu od osam milijuna kuna. Znači petnaest dana cijela će država štedjeti za otpremninu nekolicine neuspješnih direktora. Potpredsjednik Vlade kaže da se mjerama štednje trebaju rezati i menadžerski Ugovori jer se osim velikog novca dobiva čitav niz povlastica od povlaštenih udjela, do otkupa automobila i polica životnog osiguranja. 'Zasigurno gdje sam ja imao utjecaja, tamo smo to dovodili u red, a u ovoj situaciji moj prijedlog će biti da se to dovede u red. Firma ide dolje, a menadžer postaje osoba koja je unuke zbrinula', objasnio je Potpredsjednik Vlade Josip Friščić.

Ekonomski stručnjaci kažu da treba razlikovati menadžere iz državnih tvrtki od menadžera na tržištu. Uspješne nagraditi, a loše kazniti. 'Međutim ako je smjena menadžera, zbog loših poslovnih rezultata, zbog nezakonitih radnji, onda nikako u takvim situacijama ne bi trebalo isplaćivati otpremnine, a to sve treba predvidjeti u Ugovorima o radu', istaknuo je HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić. Menadžerski Ugovor u državnoj tvrtki.U Hrvatskoj je taj papir očito postao jamstvo bezbrižne mirovine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene