POS-ovi stanovi, ilustracija
POS-ovi stanovi, ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prošle je godine odlučilo krenuti u izmjene Zakona o poticajnoj stanogradnji, prvenstveno kako bi zaustavile preprodaju i iznajmljivanju stanova iz programa POS-a.


Kako doznajemo iz Ministarstva, u prvom nacrtu zakona nalazi se odredba po kojoj će budući ugovori o kupoprodaji stanova u sklopu programa POS morati sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana sve dok kupac prethodno ne otplati preostali iznos dugovanja, s kamatom na javna sredstva za razdoblje prekida otplate.

Vezani članci Stjepan Čuraj Stjepan Čuraj je novi predsjednik HNS-a: "Želim vratiti dostojanstvo svakog člana i povjerenje u stranku" Predrag Štromar, ministar graditeljstva (Foto: Dnevnik.hr) Štromar: "Prema novom zakonu, vlasnici stanova ući će u vlasništvo, a najmoprimci će biti sigurni da će imati krov nad glavom"

„Radi se o dobroj mjeri, koja je omogućila da 8000 mladih obitelji dođe do svog krova nad glavom. Radi se o 8000 domova, a u planu nam je u sljedeće dvije godine izgraditi još 1000. Zato ne želimo da pojedini špekulanti bace mrlje na ovu mjeru i zakonskim izmjenama stat ćemo na kraj zlouporabama. Cilj nam je POS-ove stanove graditi isključivo za one koji ih trebaju“, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Tako će u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirati Agencija za promet nekretnina (APN), koja će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati.

„Također, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora. Država bi, dakle, od takvih naplatila sve što je uložila u subvenciju, bez obzira na to u kojem se trenutku prije isteka kredita stan ponudi na prodaju ili u najam“, poručuju iz Ministarstva.

Budući vlasnici POS-ovih stanova njima će, nakon što ih otplate, moći raspolagati kako žele.

Zakon ide na dva čitanja, a u planu je da bude izglasan prije lipnja. Bez obzira na to što zakon još nije donesen, svi novi ugovori sadržavat će klauzule po kojima se takvi stanovi neće smjeti prodavati niti davati u najam.

Zabrane se neće odnositi na one koji su stan već kupili u sklopu programa POS-a jer to priječe ustavne odredbe o vlasništvu i raspolaganju imovinom.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju