Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se naplatiti?

Država od Sanadera traži 3,6 millijuna, a on ima samo auto star 50 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivšem premijeru blokirana je vrijedna imovina, no vile, stanovi i bankovni računi glase na članove njegove obitelji a ne na Ivu Sanadera.

Država, po svemu sudeći, neće uspjeti naplatiti od bivšeg premijera Ive Sanadera ilegalnu zaradu od 3,6 milijuna kuna za INA-u i Hypo. Naime, Sanader u vlasništvu ima samo automobil star gotovo pedeset godina. Razlog - sudili su mu po starom zakonu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima tu svega NA JEDNOM MJESTU Svi propusti zbog kojeg je ukinuta presuda Sanaderu Slika nije dostupna Ponavljanje suđenja? Sanaderu ukinuta presuda za Hypo i Ina - MOL?

Bivšem premijeru blokirana je velika imovina u Hrvatskoj i Austriji. Vila u Zagrebu, stanovi u Splitu, zemljište na Braču, bankovni računi u Austriji. No, sva ta imovina glasi na članove njegove obitelji. Sanaderu je blokirana privatna zbirka umjetnina vrijedna 15 milijuna kuna, no radi se o slučaju Fimi medija u kojem je primijenjen zakon o proširenom oduzimanju imovinske koristi.

U predmetu Hypo može mu se samo oduzeti imovina koja glasi na njega, a to je osobni automobil proizveden 1967 godine. 'Po starom zakonu može se oduzeti samo imovina u skladu s ovršnim postupkom. Dakle, kao i u svakoj drugoj ovrsi plijeni se imovina koja je na nekoj osobi ukoliko je ima. Ukoliko je nema, postupak će se obustaviti nakon deset godina koliko ovrha može potrajati', tumači odvjetnik Branko Šerić.

Gdje je novac: Kad će Sanader i Ježić vratiti te silne milijune?

Zakon o proširenom oduzimanju imovinske koristi u većini je zemalja uveden kako bi se spriječilo kriminalce da legaliziraju crni novac. Posebice u Italiji gdje su moćni narko-karteli preko tuđih imena kupovali najveće tvrtke i korporacije i godinama nesmetano uzimali zaradu.

No, stručnjaci kažu da treba napraviti jasnu razliku između kriminalnih organizacija i pojedinaca koji su zloupotrijebili svoju političku funkciju i primili mito.  'Ako je netko na funkciji osuđen za primanje mita, može mu se oduzeti samo imovina koja je stečena u inkriminiranom periodu, a ne prije', kaže Šerić. 

Osim slučaja Ive Sanadera, pitanje je i kako će se država naplatiti od Roberta Ježića, na čijem je računu, kako je potvrđeno pravomoćnom presudom, završilo pet milijuna eura koje je mađarski MOL uplatio kao mito bivšem premijeru Ivi Sanaderu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene