Obavijesti Video Pretražite Navigacija
možete i vi

Uzeli državnu potporu i uspjeli: "To ne zahtijeva veću hrabrost od toga da čovjek kupi kartu u jednom smjeru i ode u Englesku, Njemačku ili Irsku"

Lidija Bošnjak, Jakov Brekalo i Luka Mihačić
Lidija Bošnjak, Jakov Brekalo i Luka Mihačić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lidija Bošnjak, Jakov Brekalo i Luka Mihačić Lidija Bošnjak, Jakov Brekalo i Luka Mihačić Foto: DNEVNIK.hr Modna tvrtka Lidije Bošnjak Modna tvrtka Lidije Bošnjak Foto: DNEVNIK.hr +0 Masažni studio Jakova Brekala Galerija 1/3 >>
Ostanak bez posla ne mora značiti i kraj, već novi početak. Naime, država je pripremila poticaje za samozapošljavanje. Ako želite pokrenuti novi posao, možete dobiti do 100.000 kuna.

Modna dizajnerica i poduzetnica Lidija Bošnjak uzela je stvari u svoje ruke i s ocem pokrenula vlastiti biznis. Šiva u Iloku, a u Zagrebu ima trgovinu.

Pročitajte i ovo Stambena zgrada (Foto: Dnevnik.hr) rekordno niske kamate Uskoro kreće nova runda subvencioniranih stambenih kredita, evo što trebate znati ako želite državne poticaje Slika nije dostupna Završena istraga Prevarom se dočepali gotovo pola milijuna kuna državnih poticaja od Ministarstva poljoprivrede

"Tata i ja stvaramo mali brend. Prijelomni trenutak bio je kad sam vidjela da se dijele poticaji za zapošljavanje. To je bio moja prva prekretnica, to je bio onaj klik kada sam odlučila da ću probati", rekla je Bošnjak

Taj klik je bio 25 tisuća kuna, koliko je prije pet godina dobila od države. Danas, osim u trgovini, prodaju i preko interneta, a u vrijeme koronakrize prilagodili su se i počeli šivati maske.

"Smatram da se kod nas može živjeti od našeg rada. Uspješno poslujem, zaposlila sam djelatnicu i polako se širim", rekla je Bošnjak.

Prije četiri je godine sam svoj šef postao i Jakov Brekalo. Dao je otkaz i prijavio se za poticaje kako bi otvorio studio za masažu. Uložio je u dobar stol i prostor te tako počeo privlačiti klijente.

"Duža je bila procedura da se to uopće dobije. Ima dosta papirologije, troškovnik se treba detaljno ispuniti tako da je to trajalo tri do četiri mjeseca, ali na kraju se itekako isplatilo čekati", rekao je Brekalo.

Država daje poticaje i do 100.000 kuna

Kada su Jakov i Lidija počinjali, dijelilo se do 25.000 kuna. No ove godine država dijeli do 75.000, pa čak i 100.000 kuna ako se bavite građevinarstvom ili prerađivačkom industrijom.

"Do danas je obrađeno 1236 zahtjeva, na koje je utrošeno 114 milijuna kuna. Ako za prvu godinu netko ne dostavi dokaze o namjenskom korištenju sredstava, onda mora vratiti sve. Ako drugu godinu ne posluje, onda mora vratiti 50 posto sredstava", rekla je Ruža Hrga iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poticaj od 55.000 kuna prošle je godine dobio i Luka Mihačić, a bavi se produkcijom audiosadržaja i videosadržaja.

"Sigurno da će puno ljudi sada ostajati bez posla, možda upravo zbog toga neće imati previše izgubiti. Mislim da to ne zahtijeva neku puno veću hrabrost od toga da čovjek kupi kartu u jednom smjeru i ode u Englesku, Njemačku ili Irsku", rekao je Mihačić.

Trenutačno je u Hrvatskoj 151.433 nezaposlenih, a do kraja godine očekuje se da će taj broj biti veći. Za mjere samozapošljavanja moguće se prijaviti do 31. listopada, a na raspolaganju je još 130 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene