Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani isplaćeni 446 milijuna kuna

Želite biti poduzetnik? Od države možete dobiti 100.000 kuna, evo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpore za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u 2019. godini koristile su 8.723 osobe, a u sklopu mjere lani je ukupno isplaćeno 446 milijuna kuna, podaci su HZZ-a.

Potpore za samozapošljavanje, koje se financiraju iz državnog proračuna, Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih, dio su mjera aktivne politike zapošljavanja HZZ-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija NOVA RUNDA VAUČERA Uz pomoć države do boljeg posla: Pogledajte kako i koji su programi najpopularniji Ilustracija POMOĆ I NAKNADA Država kažnjava nezaposlene koji se žele obrazovati? ''Odobrili su mi zahtjev, krenula sam, ali ima jedan problem''

Bespovratne potpore se mogu dodijeliti za otvaranje paušalnog obrta, "običnog" obrta, za samostalnu djelatnost, za društvo s ograničenom odgovornosti (d.o.o.), jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti (j.d.o.o.), kao i za zadrugu.

Od 2010. do kraja 2019. godine u svrhu poticanja samozapošljavanja dodijeljeno je ukupno 1,25 milijardi kuna, pri čemu su bile uključene 32.793 osobe, stoji u odgovoru HZZ-a na upit Hine.

Najčešće djelatnosti u kojima je dodijeljena potpora za samozapošljavanje u 2019. godini su stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, zatim građevinarstvo, prerađivačka industrija, informacije i komunikacije, kao i ostale uslužne djelatnosti u koje primjerice spadaju frizerski saloni i saloni za uljepšavanje, djelatnosti za njegu i održavanje tijela, popravak računala i predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo, pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda, popravak namještaja i pokućstva i slično.

Lani su maksimalna sredstva koja se od HZZ-a mogu dobiti za samozapošljavanje iznosila do 70 tisuća kuna, uz mogućnost isplate dodatnih 15 tisuća kuna u slučaju korištenja mjere stručnog osposobljavanja ili osposobljavanja na radnom mjestu.

Postojala je i mogućnost udruživanja, do maksimalno pet osoba, pri čemu je svaka osoba mogla ostvariti potporu u iznosu do 55 tisuća kuna.

Ove godine iznos potpore iznosi do 100 tisuća kuna, ovisno i o području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt, dok u slučaju korištenja mjere osposobljavanja na radnom mjestu, postoji mogućnost dodatne isplate 10 tisuća kuna.

Ako se više nezaposlenih udruži u isti poslovni subjekt, samo jednoj osobi može biti dodijeljen maksimalni iznos potpore dok drugi suosnivači mogu ostvariti potporu u najvišem iznosu do 55 tisuća kuna.

Nužna izrada poslovnog plana

Pojedinac koji od HZZ-a želi dobiti potporu za samozapošljavanje između ostalog mora izraditi poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva.

Potpora je usmjerena na troškove otvaranja i rada poslovnog subjekta koji se prikazuju u troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Taj troškovnik podrazumijeva troškove vezane uz registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti, poput nabave opreme, zakupa poslovnog prostora i obveznih doprinosa za 11 mjeseci poslovanja.

Kada je riječ o dodjeljivanju potpora za udruživanje u pravne subjekte, ovisno o njihovoj vrsti razlikuje se moguć broj sufinanciranih osoba.

Tako u obrtima i slobodnim djelatnostima potporu mogu ostvariti najviše dvije osobe, to jest suvlasnika, u trgovačkim društvima najviše četiri osobe, a u zadrugama najviše pet osoba.

Korisnik potpore po obavijesti HZZ-a o pozitivnoj ocjeni svog zahtjeva najkasnije u roku od 30 dana mora dostaviti dokaze o registraciji djelatnosti i prijavi radnog odnosa u punom radnom vremenu u najmanjem trajanju od 12 mjeseci.

Nadalje, najkasnije do zadnjeg dana ugovornog razdoblja treba dostaviti dokaze o utrošku ukupno isplaćenih sredstava sukladno troškovniku dostavljenom uz poslovni plan, dok najkasnije 30 dana od isteka ugovornog razdoblja, mora dostaviti potvrdu porezne uprave o stanju nepodmirenih obveza po osnovi javnih davanja bez iskazanih dugovanja po osnovi doprinosa.

Od ukupno isplaćenog iznosa potpore, korisnik mora vratiti onaj dio sredstava za koja nisu dostavljeni dokazi o namjenskom utrošku potpore prema odobrenom troškovniku ili, pak ako dokazi nisu prihvatljivi, kažu iz HZZ-a.

U slučaju zatvaranja poslovnog subjekta i odjave iz radnog odnosa prije isteka ugovorne obaveze, prijave na nepuno radno vrijeme ili dostave dokaza o utrošku sredstava izvan propisanog roka te dostave dokaza koji nisu usklađeni s troškovnikom, korisnik vraća sva isplaćena sredstva uvećana za zakonsku zateznu kamatu.

Zbog određenih nepravilnosti i nepoštivanja ugovornih obveza utvrđenih revizijom u razdoblju od 2010. do 2019. godine, HZZ-a je evidentirao djelomičan ili cjelokupan povrat sredstava.kod ukupno 2.063 sklopljena ugovora o potporama, kažu iz HZZ-a.

Iz HZZ-a poručuju da će se mjere aktivne politike zapošljavanja kao institut integracije na tržište rada i zaposlenost razvijati u skladu s potrebama i razvojem gospodarstva, obrazovanja i tržišta rada.

"Zavod prati i analizira kretanja u gospodarstvu i tržištu rada te u skladu s tim razvija mjere uključujući u to i ponudu radne snage prvenstveno nezaposlenih i neaktivnih osoba", kažu iz Zavoda. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene