Država mladima od ove godine nudi više novca kroz program samozapošljavanja. Dobro zvuči i podatak da u Hrvatskoj pada nezaposlenost, ali nažalost u zemlji živi i sve manje ljudi.

Galerija


Dronovi i tehnologija koja stoji iza njih, njegova su specijalnost. Ivan Nikolić je iz Singapura došao raditi u Hrvatsku i pokrenuo svoj biznis. Država je njemu i još dvojici kolega dala 165 tisuća kuna kroz mjeru samozapošljavanja.

Vezani članci Nezaposlenost, ilustracija (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Hrvatska po nezaposlenosti izjednačena s prosjekom EU-a, najbolja zemlja iznenadila unatoč golemoj krizi s koronom Slika nije dostupna Povećane državne potpore za samozapošljavanje, provjerite koliko možete dobiti

"To nam je puno značilo u startu da pokrenemo tvrtku i da prvih šest mjeseci možemo taj posao započeti i pripremiti ga. Koristite ga za osnovnu opremu, što je nama dosta pomoglo jer imamo dosta opreme koju smo trebali nabaviti, za plaćanje doprinosa'', kazao je Ivan.

Mjeru je lani iskoristilo 6400 osoba, a iznos pojedinačne potpore u ovoj godini raste na 70 tisuća s prošlogodišnjih 55 tisuća kuna. Državi na ruku ide i statistika da, od svih država Unije, Hrvatska bilježi najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini.

S jedne strane nezaposlenost pada, ali s druge sve je manje onih koji uopće ostaju raditi u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u posljednjih 10 godina iz Hrvatske je iselilo više od 200 tisuća ljudi.

"To je ono što ta statistika skriva, odnosno ne pokazuje, i zato se mi zalažemo da to nije pokazatelj pravi. Ako mladi rade prekarno, po čemu smo prvi u EU, ako imaju nesigurne poslove, jedan mjesec, tri mjeseca, neodređeno, jasno je da su nezadovoljni i da žele otići. I pokazalo se da nije teško naći posao. Teško je živjeti od tog posla u Hrvatskoj'', ističe Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske.

Poslovi u Hrvatskoj su, ističu sindikati, nedovoljno plaćeni u odnosu na troškove života. "Više niti ljudi iz našeg najbližeg okruženja ne vide svoju budućnost, doći i raditi u hrvatskoj, kad mogu otići u bilo koju drugu zemlju EU i tamo puno više i zaraditi. Ako se i nude, nude se poslovi niže dodane vrijednosti, malih primanja. To je ta druga strana medalje u Hrvatskoj'', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Poticaji za zapošljavanje u Hrvatskoj su i dalje slabije tražena roba od karata za odlazak iz zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr