Sljedeći tjedan kreću subvencije za kupnju stana ili gradnju kuće. Država plaća i do pola rate najmanje prvih pet godina kredita.

Galerija


Interes je velik pa neke banke bilježe rekordan broj zahtjeva u odnosu na prijašnje godine. Nažalost, cijene stanova i dalje rastu.

Vezani članci APN subvencije za stanove od rujna - 4 Dobre vijesti za mlade koji ove jeseni planiraju kupnju stana: Doznajte kad počinju prijave na natječaj za sufinanciranje stambenih kredita i što vam je sve potrebno Lidija Bošnjak, Jakov Brekalo i Luka Mihačić Uzeli državnu potporu i uspjeli: "To ne zahtijeva veću hrabrost od toga da čovjek kupi kartu u jednom smjeru i ode u Englesku, Njemačku ili Irsku"

Uz stambene poticaje Emina Bulić će se zajedno sa suprugom i sinom riješiti podstanarstva i doći do vlastitog doma. Svu je dokumentaciju prikupila i spremno čeka otvaranje natječaja. "Prvi veliki dio kredita, znači 30 posto rate pokrivat će ta subvencija, a to jako puno znači i čovjek može ušparati i novce iskoristiti za druge svrhe, recimo kod useljenja", kazala je Bulić.

Pravila su ista kao i lani osim što roditelji moraju donijeti rodni list za dijete za koje će po novom dobiti dodatnu godinu subvencije. Uz to, tu je dokumentacija za banku te za državnu agenciju - preslika osobne, zemljišnoknjižni izvadak, predugovor i ovjerene izjave supružnika da nisu vlasnici nekretnine. Novca ima dovoljno. "Ako će ove godine biti potrebno izdvojiti dodatna sredstva, to neće biti problem", kazao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Novi natječaj na proljeće

Ista pravila, ali ne i cijene, kažu agenti za nekretnine. Zbog velikog interesa za stanove se traži deset posto više nego prije desetak dana. "Moramo pozdraviti da je ministar najavio natječaj i za treći mjesec pa oni koji nisu našli odgovarajuće stanove čekaju proljeće i to smanjuje pritisak na cijene", smatra Boro Vujović, iz HGK Udruženja poslovanja nekretninama.

Bez obzira na više cijene državna banka ima rekordan interes. Već 600 zahtjeva, 80 posto za kupnju stana ostalo za gradnju kuće. "Prosječna starost klijenata je do 36 godina i visokoobrazovani klijenti", kazala je Ivana Kamenić iz Hrvatske poštanske banke.

Građani su iznenađeni što im neke banke na daju kredite u punom iznosu vrijednosti stana pa se moraju snalaziti za novac. "Neke daju 80 posto, ali to ne znači da u drugim banakama ne možete ostvarit' ono što ste vi htjeli", objasnio je Vjeko Peretić, kreditni posrednik.

Emina Bulić kaže kako je ovaj poticaj utjecao na nju i supruga da obitelj ostanu graditi u Hrvatskoj umjesto odlaska u inozemstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr