Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta kampanja

Hrvatska je mediteranska zemlja, no nećete vjerovati u kojem dijelu Lijepe Naše se pojede najviše ribe

Učenici prvog razreda tijekom pokretanja kampanje Danas jedemo ribu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Učenici prvog razreda tijekom pokretanja kampanje Danas jedemo ribu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Učenici prvog razreda tijekom pokretanja kampanje Danas jedemo ribu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Učenici prvog razreda tijekom pokretanja kampanje Danas jedemo ribu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Učenici prvog razreda tijekom pokretanja kampanje Danas jedemo ribu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Kad se u mediteranskoj zemlji morska riba najviše konzumira u Lici, onda je jasno da ona ne zauzima prvo mjesto u prehrambenim navikama Hrvata.

Njih treba mijenjati od školske dobi pa je država pokrenula kampanju 'Danas jedem ribu' i krenula s prvim razredima. Za doručak - riblji namaz i crni kruh.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..."

Učenici iz Osnovne škole Tin Ujević u Zagrebu o ribi znaju sve. Vatroslav kaže kako mu je riba jako fina. Od ribe, kako kaže, najviše voli pastrvu. "Jednostavno sam probao druge ribe i pastrvu, jednostavno je najbolja. Što veće, to bolje", kazao je Vatroslav. "Znam sardinu, pastvru, oslić, a najdraža riba mi je romb", kazala je Barbara.

Na školskom jelovniku riba je petkom, a uz nju i obavezna motivacija. Vlatka Mihelić, ravnateljica OŠ Tin Ujević kaže: "Kažu moje učiteljice - ne možeš reći da ti nije fino ako nisi probao. To je dobar motiv i onda svi probaju, a većina i pojede".

Ipak ne dovoljno i ne često. Podaci Hrvatske agencije za hranu kažu kako odrasli u prosjeku pojedu tek 6,5 grama morske, odnosno 2,8 grama slatkovodne ribe na dan.

Da bi se od školskih dana učili zdravim navikama, krennula je kampanja 'Danas jedem ribu'. Pa će svi prvaši, dobiti riblji paketić. "40 tisuća prvašića će dobiti poklon s ribljim proizvodima i slikovnicom. Želimo potaknuti djecu, roditelje i nastavnike da se više konzumira riba", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

U školama nema ribe, ali ni mlijeka ni voća

A ona kao dio zdrave prehrane - nije prisutna u svim školama. Kao ni domaće mlijeko i voće, iako je novac za to osiguran. "Jednom tjedno nam dođe voće i mlijeko. Mlijeko konzumiraju u bagavaoni, a voće je u košarama preko odmora da uzmu tko želi i pojedu sve", kazala je Vlatka Mihelić, ravnateljica OŠ Tin Ujević.

Otkad se provodi školska shema, kako se zove program prehrane, djeca su pojela više od 4,5 tone voća te popila više od 1,2 milijuna litara mlijeka.

Mali varaždinci - danas su imali - domaće zelje. A i domaća je namirnica. "Svaki tjedan je nešto od kupusa zato jer je zdrav i djeca ga vole", kazala je kuharica Marija Prša.

Uz 50 kilograma zelja od varaždinskih zeljara, trude se u školi imati raznovrsnu prehranu. "Od prošle godine smanjili smo unos šećera i soli i uveli smo jedan bezmesni dan", kazala je ravnateljica Prve OŠ Varaždin Karmen Hans-Jalšovec.

Jer zdrave prehrambene navike, stvaraju se od malih nogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene