Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Javna je tajna da su velike tvrtke u Hrvatskoj svojim monopolom i neplaćanjem uništile brojna mala poduzeća. Popis blokiranih i ugašenih tvrtki svakim danom je sve veći. Umjesto kreativnošću i razvojem, 90 posto poduzetnika bavi se mišlju kako naplatiti isporučenu robu. Da stvar bude gora, najveći je dužnik država koja bi trebala uvesti red na tržište.


Prodajete li u Hrvatskoj, jabuke, kompjutore ili namještaj u pravilu na novac čekate šest mjeseci. Nerijetko i duže. Europska unija stvar je riješila jednostavno. Maksimalan rok je trideset dana. Za jedan dan kašnjenja plaćate deset posto kamate. Kod nas je sve obratno. Država prednjači u neplaćanju tek neznatno zaostaju veliki trgovački lanci. Sve više malih proizvođača u svojoj nemoći, pomoć traži od agencija za otkup dugova. Oni kažu da sve mogu naplatiti. Uz naknadu i godišnju kamatu na razini banaka od 7 do 12 posto.

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Dali im dva dana za prilagodbu: Zatvaranje omiške "žile kucavice" odgođeno za subotu Katarina Taslak, bivša gradonačelnica Metkovića Oglasila se tvrtka u kojoj je nađen kokain: "Naše skladište je zlouporabljeno za kriminalne radnje, da nismo povezani sa zapljenom potvrdila je i policija"

'Pravi dužnik ipak vodi računa o financijskoj ustanovi. On će nekako svog dobavljača kasnije platiti nego što plati financijsku ustanovu. Mi ipak raspolažemo s širom paletom mjera koje možemo poduzeti', rekao je Mile Mihalhević iz Agencije za otkup dugova. Najvažnija mjere su Ugovor o osiguranju i valjane mjenice. Gotovo 70 posto mjenica na tržištu su lažne. Usto otkupljuju i daljnja dužnikova potraživanja i tako se zatvara krug.

Ucjene, odgode, prijetnje otezanje s plaćanjem

'To malo duže traje malo više košta, no tako izbjegavamo sudske tužbe i sve što tužba nosi sa sobom', kaže Mihaljević. Stotine malih poduzetnika potajno se žali na nelikvidnost i robovlasnički financijski sustav. Ucjene, odgode, prijetnje otezanje s plaćanjem. No javno svi šute o tome. Nevjerojatan je strah malih poduzetnika kojima su veliki sustavi neplaćanjem ugrozili poslovanje. Iako propadaju ne žele se zamjeriti moćnim igračima jer se nadaju da će kad tad dobiti svoj novac. Država i dalje zatvara oči pred ovim problemom.

Neučinkoviti sustav širom otvara vrata korupciji. Kad predate fakturu za isporučenu robu i usluge ovisite o službeniku koji po tko zna kojem ključu određuje prioritete za plaćanje. 'Morate doći do 'pravog čovjeka' da tako kažem s 'pravim' argumentima da vam pusti plaćanje. To je jedna rasprostranjena bolest koja još više potiče nelikvidnost. To je zlo', rekao je Đuro Popijač, direktor HUP-a. Na tržištu se pojavio novi ilegalni model plaćanja. Nakon šest mjeseci odgoda dužnik vas nazove i ponudi plaćanje ako odobrite dodatnih deset posto popusta. Nažalost pritisnuti dugovima svi pristaju na to.