Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog financijskih problema tvrtke 3.860 umirovljenika od srpnja ne prima svoje doživotne otpremnine.


Nakon što se Ministarstvo gospodarstva uključilo u pokušaj pronalaska rješenja za tvrtku Royal mirovinsko osiguranje, koja se nalazi pred stečajem, zbog čega bi 3.860 osoba moglo ostati bez doživotne otpremnine na temelju otkupljenog staža, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u idućih će nekoliko dana analizirati cjelokupnu dokumentaciju Royala te procijeniti isplati li se pokretanje restrukturiranja i moguća dokapitalizacija tog društva.

Vezani članci Novac i koronavirus, ilustracija Od 400 do 1200 kuna: Umirovljenicima danas počinje isplata COVID dodatka Umirovljenici, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Umirovljenike povećanje mirovine skupo koštalo: "Osjećam se bijedno i sramotno"

'Državni ured za upravljanje državnom imovinom zaprimio je inicijativu Ministarstva gospodarstva o društvu Royal, te je u četvrtak popodne zaprimljena dokumentacija tog društva. Kroz nekoliko dana će se analizirati pristigli prijedlog, a ujedno DUUDI očekuje i očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava s obzirom da je riječ o institutu dokupa mirovina', poručuju iz DUUDI-a.

U Ministarstvu gospodarstva procijenili su, naime, da bi se izbjegavanjem stečaja Royala, uštedjeli troškovi brojnih gospodarskih subjekata, većinom državnih, koji bi u stečajnom postupku kao vjerovnici morali nadoknaditi štetu bivšim radnicima, a koja se u stečajnoj masi ne bi mogla naplatiti. Također, očuvanjem instituta dokupa mirovine žele se zaštititi primanja 3.860 korisnika dokupljene mirovine.

Ministarstvo je predložilo da Državni ured za upravljanje državnom imovinom ocijeni i, u slučaju pozitivne procjene isplativosti procesa, pokrene restrukturiranje i moguću dokapitalizaciju tog društva.

Zbog stečaja Royala oko 4000 ljudi ostaje bez mirovine?

Zbog financijskih problema tvrtke, 3.860 umirovljenika po prvi puta u srpnju nije primilo, u prosjeku, 400 kuna doživotne otpremnine.

Royal mirovinsko osiguranje od 1990. razvija izvorno hrvatski model dokupa mirovine, po kojem su se mahom državne tvrtke ili institucije rješavale viška zaposlenih tako da bi novac za otpremninu uplaćivale Royalu, koji je zatim umirovljenicima mjesečno isplaćivao otpremninu. Oko 250 tvrtki je dosad koristilo tu mogućnost jer im je cijeli iznos otpremnine bio porezno priznati trošak.

Royal je proljetos otvorenim pismom zatražio pomoć države jer više ne može u ugovorenom roku isplatiti dokupljeni dio mirovine, a Uprava je izjavila i da su spremni vlasništvo i upravljanje Royalom prepustiti državi, radi zaštite instituta dokupa staža i korisnika otkupnine.

Zaštitu 3.860 umirovljenika zatražilo je od Vlade i pet sindikalnih središnjica koje upozoravaju da model doživotne otpremnine nadilazi važnost tvrtke koja ga provodi, te predlažu da ga sačuva i preuzme država. Za očuvanje se založio i predsjednik Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook