Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Draženu Slavici ukida se presuda za kornatsku tragediju.


Oslobađajuća presuda Draženu Slavici za tragediju na Kornatima u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca pala je na Vrhovnom sudu, tvrdi njegov odvjetnik Čedo Prodanović. 

Vezani članci Deseta godišnjica kornatske tragedije (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Novi detalji kornatske tragedije: Vatrogasci za bijeg imali 7 do 10 sekundi, moguće da su gorjeli dva puta Slika nije dostupna Dražen Slavica: Mirno sam spavao, nadao sam se i priželjkivao ovakav ishod

'Vrhovni sud je po službenoj dužnosti ukinuo presudu Slavici zbog toga što se dogodio formalni propust. Postupak je vođen po starom Zakonu o kaznenom postupku - trebala su zbog težine zapriječene kazne suditi petorica sudaca a vijeće je sudilo u sastavu od tri suca', potvrdio je Prodanović za Vijesti Nove TV dodavši da će se postupak vratiti na Županijski sud u Zadru. 

Ajka Crvelin, majka i supruga poginulih vatrogasaca zadovoljna je ukidanjem presude i nada se kako će se sada otkriti prava istina o tragediji iako je svjesna, kaže, da će biti iznimno bolno proživljati ono što je već proživljavala tijekom prvog suđenja koje je trajalo tri i pol godine.

Igor Marinović, otac poginuog vatrogasca, želi pak što je presuda pala zbog birokracije, a ne zbog žalbi koje su slali članovi obitelji stradalih.

Dražen Slavica nije želio dodatno komentirati odluku o ukidanju presude, kaže kako je sve rekao njegov odvjetnik Čedo Prodanović.

S Vrhovnog suda su nam rekli kako ne mogu davati nikakve informacije dok se odluka i službeno ne napiše, a i iz istog razloga

Slavica je u rujnu 2013. na zadarskom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen odgovornosti za stradanje vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku.

Slavica je bio jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozlijedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

Tužiteljstvo ga je teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Suđenje mu je počelo u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.

Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja, a Slavica je od početka postupka poricao krivnju.