Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kornatska tragedija

DAN KOJI NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI Tragično okončano 12 hrabrih života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin - ljudi su kojih ćemo se zauvijek sjećati.

Osmu obljetnicu kornatske tragedije - najveće mirnodopske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, obilježili su u nedjelju njihove obitelji i prijatelji, izaslanici predsjednice Republike, Hrvatskoga sabora, Vlade, Šibensko-kninske županije, te Vatrogasne zajednice misom zadušnicom u kapelici sv. Florijana na otoku Kornatu.

Pročitajte i ovo Obilježena 30 godina od zatvaranja logora u Jablanici Zatočeni u muzeju Prije 30 godina zatvoren zloglasni logor za Hrvate: Zatočenih je bilo oko 900, a najmlađi je imao samo 28 dana Slika nije dostupna 12 izgubljenih života FOTO Sedam godina je prošlo, a ni danas nema pravih odgovora

Nakon svete mise, obitelji i prijatelji posjetili su poprište tragedije, spomen park s križevima izgrađenim u spomen na stradale.

Na Kornatu, u rutinskoj intervenciji na požarištu, 30. kolovoza 2007. godine život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić koji je pretrpio teške tjelesne ozljede, ali se uspio oporaviti. U svom prvom obraćanju medijima nakon tragedije Lučić je rekao kako je na mjestu tragedije najprije čuo jaki huk, a potom je vatrogasce pokosila vatra.

Mimohod za vatrogasce: Tuga je to koju cijeli šibenski kraj živi već osam godina

Nakon osam mjeseci multidisciplinarnoga vještačenja stručne skupine 22. kolovoza 2008. godine objavljeno je kako je uzrok tragedije prirodna pojava, fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Stručna skupina objasnila je da su se plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom, ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperaturama višima od 1200 stupnjeva Celzijusa uz brzinu kretanja većom od 40 metara u sekundi. Opisani fenomen rijetka je pojava, a slični slučajevi zabilježeni su u Australiji 18. siječnja 2003. godine u blizini Canberre i na Korzici 17. rujna 2000. godine pokraj mjesta Palasca.

Međutim dio javnosti, ali ni obitelji stradalih, nisu prihvatili i ne prihvaćaju takvo objašnjenje, te i dalje zahtijevaju da se iznese istina o strašnoj tragediji njihovih najmilijih.

Za smrt vatrogasaca bio je optužen tadašnji vatrogasni zapovjednik JVP Šibenik Dražen Slavica koji je, nakon sudskoga postupka 2013. godine, oslobođen optužbi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene