Oštre kritike Vladi stižu i iz obveznih mirovinskih fondova. Mirovinci više neće moći sami odlučiti tko će biti njihovi članovi Nadzornih odbora u tvrtkama, u koje ulažu naše mirovine. S druge strane, novim Zakonom politika će se uvući u fotelje mirovinaca i kontrolirati njihovo poslovanje.

Galerija


Mirovinci su ljutiti na Vladu. Tvrde da ne mogu sudjelovati u radu tvrtki u koje su investirali. Primjerice Podravci i Končaru.

"Nadamo se da ova odluka ne znači uplitanje politike u rad mirovinskih fondova. Jer kad govorimo o mirovinskim fondovima mi govorimo ovdje o najvažnijem obliku štednje, mi govorimo ovdje o štednji za mirovinu koja se tiče svih hrvatskih građana", rekla je Dijana Bojčeta Markoja iz Udruženja obveznih mirovinskih fondova. 

Vezani članci Umirovljenici/Ilustracija Što nam donosi 2020. godina? Radnici se nadaju većim plaćama, poslodavci manjem porezu, a čemu se mogu nadati umirovljenici? Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Francuski premijer ne odustaje od mirovinske reforme, sindikati prijete: "Neka posluša bijes građana"

Novi prijedlog Zakona zapravo brani da itko iz bankarske i fondovske industrije sudjeluje u radu Nadzornih odbora tvrtki. 

Izmjene su, čini se, kazna mirovincima zbog toga što nisu htjeli uložiti u Petrokemiju.

"Bili su pozvani da dokapitaliziraju Petrokemiju u trenutku kad je cijena dionice bila 10 kuna. Ako su pogledali što se dogodila u ovih zadnjih 10 dana, dionica je skočila na 50 kuna, dakle propustili su jednu lijepu priliku", oštro je odgovorio ministar gospodarstva Darko Horvat. 

Odlukom Vlade iznenađena i struka.

"Možemo očekivati nekakav manji nivo transparentnosti, ali isto tako, ono za što smo mi osobito zabrinuti je hoće li mirovinski fondovi i dalje u toj mjeri biti spremni investirati u hrvatske kompanije", rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave zagrebačke burze. 

Novim Zakonom, politika želi kontrolirati i rad samih mirovinskih društava. Po jednog člana postavit će i u njihove Nadzorne odbore.

"To je po meni jedno skandalozno ponašanje. Sa druge strane braniti društvima za upravljanje da postavljaju ljude u koje imaju povjerenja, koji su stručni je besmisleno", rekao je Gordan Maras

I dok oporba tvrdi da je riječ o novoj političkoj trgovini, a struka da se vraćamo socijalizmu, koalicijski partneri iz HNS-a i HSLS-a uvjeravaju - samo se uvodi red u mirovinsku industriju.

"Jedan predstavnik Vlade koji će biti, a i sami korisnik, u Nadzornom odboru neće moći nadglasati Nadzorni odbor. On će prije svega tu biti da ima informacije", komentirao je Darinko Kosor. 

Za informaciju, koja je naljutila mirovince, javnost je doznala prošli petak, a Sabor će je, tvrde vladajući, izglasati već preksutra.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr