Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu paketa cjelovite mirovinske reforme kojem se sindikati i oporba snažno protive, dok resorni ministar Marko Pavić ističe da su ciljevi reforme osiguravanje većih mirovina umirovljenicima i financijska stabilnost mirovinskog sustava, kao i ispravljanje određenih nejednakosti među generacijama unutar mirovinskog sustava.


Riječ je o paketu od šest zakona - o mirovinskom osiguranju, stažu osiguranja s povećanim trajanjem, dodatku na mirovine ostvarene prema zakonu o mirovinskom osiguranju, obveznim mirovinskim fondovima, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima.

Vezani članci Branko Bačić (Dnevnik.hr) Bačić o Bandićevu zahtjevu za smjenom ministrice Divjak: ''To je jedan osebujan odnos, uzajamna ljubav'' Nataša Novaković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Novaković kaže da gotovo godinu dana nemaju komunikaciju s Ministarstvom uprave

Mirovinskom reformom, čija primjena počinje 1. siječnja 2019., predviđa se podizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, penalizacija prijevremenog umirovljenja od 0,3 posto po mjesecu odnosno 18 posto za pet godina, kao i omogućavanje rada svim umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine.

Korisnicima drugog mirovinskog stupa omogućava se izbor u kojem će sustavu ostvariti mirovinu - samo u prvom stupu uz dodatak od 27 posto za razdoblje do 2002. godine te 20,25 posto za kasnije uplate ili mirovinu iz oba obavezna stupa.

Između dva čitanja paket mirovinske reforme doživio je određene promjene, te osim što je ublažena penalizacija za prijevremenu starosnu mirovnu s 0,34 na 0,3 posto mjesečno, uvedeno je i po šest mjeseci dodatnog mirovinskog staža za majke i posvojiteljice za svako rođeno ili posvojeno dijete što će im povećati mirovine za oko 2 posto.

Reforma donosi i promjene u poslovanju obveznih mirovinskih fondova u smjeru veće transparentnosti i kontrole, pa se tako predviđa imenovanje predstavnika osiguranika u nadzornim odborima mirovinskih društava, kao i obveza članova uprava obveznih mirovinskih društva da se povuku iz nadzornih odbora tvrtki u kojima imaju vlasničke udjele. Izdvaja se i mogućnost da mirovinski fondovi mogu ulagati u start-upove, infrastrukturne projekte kao i smanjenje naknade za njihovo upravljanje.

Oporba je žestoko kritizirala mirovinsku reformu ocijenivši ju lošom, destruktivnom, pljačkom, te preljevanjem "iz šupljeg u prazno". Smatra i da će nakon nje građani raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH), zajedno sa Savezom samostalnih Sindikata Hrvatske je uoči početka sjednice prosvjedovao ispred Sabora, te dijelio letke sa svojim zahtjevima saborskim zastupnicima- da se uvede model usklađivanja mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, da se uvede zajamčena minimalna mirovina, novi model obiteljske mirovine, državna naknada za osobe starije od 65 godina, te omogući dostava mirovina poštom kao i svima jednaki uvjeti za rad uz mirovinu. (MT/Hina)

10:03 - Marko Pavić odgovorio je Nikoli Grmoji koji je rekao Paviću da javnosti maže oči pozitivnim brojkama o broju zaposlenih. "Vi ste ljubomorni, jer niste danas na vlasti", odgovorio je Pavić Grmoji.

9:52 - Ivan Lovrinović zatražio je od Vlade usklađivanje mirovina sa plaćama u Hrvatskoj. "Nemojte trpati novac u džepove bankara, već povećajte mirovine", rekao je Lovrinović.

9:37 - Ministar rada Marko Pavić obrazlaže paket zakona reforme. "Rijetko tko bi se želio upustiti u mirovinsku reformu, ali mi smo to učinili, kako bi poboljšali sustav. Reformom se obraćamo mirovljenicima kojima želimo povećati mirovine. Za 600.000 ljudi koji iduće godine idu u mirovinu, osigurali smo dodatak na mirovinu. Kritičarima koji žele da se ugledamo na Poljsku i njihov model, napominjem da oni nemaju prijevremenu mirovinu".

9:35 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dopustio je duže izlaganje saborskim klubovima vezano za paket mirovinske reforme.