Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Školski raspored

Doznajte što sve učenici uče na nastavi građanskog odgoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim zdravstvenog, na školskom rasporedu uskoro bi se trebao naći i građanski odgoj. U nekoliko škola se već provodi. Na tom se satu djeca uče o ljudskim pravima, odgovornosti i toleranciji.

Građanski odgoj uskoro bi trebao zaživjeti u svim školama. 'Mislim da ću tamo naučiti odnose među drugim ljudima, odnose sa drugim ljudima, da se bolje odnosimo jedni prema drugima', rekla je učenica Ines.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

Dok se na satu zdravstvenog odgoja uči o spolnosti i kontracepciji, učenici na satu građanskog odgoja uče o svojim pravima, odgovornosti i suživotu s različitostima.

>> Kakve sve promjene donosi nova školska godina?

'To je inače tema koja se uči u školi uvijek. Kao kad učenik sjedi s nekim tko mu se ne sviđa pa mora naučiti sjediti s njim, tolerirati, iako nisu prijatelji. Mislim da građanski odgoj upravo to naglašava', rekla je Ljerka Bušić Rihtarec, nastavnica građanskog odgoja.

Kao i učenje o nenasilnom rješavanju sukoba, aktivnom sudjelovanju u životnoj zajednici, svojoj i drugim kulturama, o očuvanju prirode i okoliša. Predmet je već eksperimentalno uveden u 12 škola.

'Na građanskom odgoju se uči položaj građana u društvu. Učimo kako neki nemaju posao, kako neki dobro zarađuju, a neki moraju skupljati boce kako bi preživjeli', rekao je učenik Toni.

Nema učenja, dovoljno je aktivno sudjelovati u nastavi. 'Raspravlja se o raznim temama u društvu, izlažu naša mišljenja, gledaju se zakoni', rekla je učenica Tea. Provodi se kao izborni ili kroz druge nastavne predmete. Novi predmet podržao je i predsjednik Ivo Josipović. 'Nadam se da ćemo taj predmet uskoro vidjeti u redovitom obrazovnom programu', rekao je Josipović. No učenicima je satnica, kažu profesori, već preopretećena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene