S početkom nove školske godine mnoge školarce čekaju noviteti.


Nakon dugog toplog ljeta u školske klupe danas se vraća više od pola milijuna učenika. S novom školskom godinom uvode se i neki noviteti u nastavnom planu, ali i u samom funkcioniranju nekih škola.

Vezani članci Djeca u školi (Foto/Arhiva: Dusko Marusic/PIXSELL) Počinje nova školska godina, provjerite što se sve mijenja za više od 464 tisuće učenika Ministraica obrazovanja Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Ministrica Divjak uvodi jesenske praznike, zimski u dva dijela - u prosincu i veljači

Tako su u varaždinskim osnovnim školama umjesto klasičnih razrednih dnevnika uvedeni e-dnevnici koji će roditeljima školaraca omogućiti da u svakom trenu prate ocjene, izostanke i sva ostala zbivanja vezana uz svoje dijete. Ovaj sustav za sada će biti uveden u više razrede varaždinskih osnovnih škola, a u niže razrede će biti uveden do početka iduće školske godine.

>> VIDEO Znanje je moć. Postanite moćni!

Nova školska godina donosi i nove, zdravije jelovnike u vrtiće i škole. Neće biti nikakvih zabrana što se tiče pojedinih namirnica, ali će se davati preporuke da se djeci ne daju namirnice pune šećera, gazirani napitci i slične prerađevine prehrambene industrije i to sve po uzoru na mnoge vrtiće u kojima se taj tip jelovnika već neko vrijeme prakticira.

Nastavlja se i provođenje zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Nakon javne rasprave i pobune građanskih udruga oko kurikuluma ovog predmeta uvedene su neke promjene koje će se od ove godine provesti u praksu. Izašla su tri priručnika za provođenje zdravstvenog odgoja, jedan za razrede od 1.-4., drugi od 5.-8. i treći za srednju školu. U sklopu ovog predmeta provodit će se radionice kroz koje će učenici stjecati znanja iz ovog područja.

Dodajmo još i kako se u nekim školama od ove godine provodi i eksperimentalan program građanskog odgoja koji trebao bi potaknuti mlade da se zainteresiraju za određena društvena zbivanja, da razviju svoju samosvijest i odgovornost te da uvažavaju različitosti.

A kako je vašim školarcima prošao prvi dan škole? Podijelite svoja iskustva s nama na moj.report@novatv.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook