Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni zavoji

Doznajte gdje su 'crne točke' na prometnicama koje odnose živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crne točke na hrvatskim prometnicama i dalje odnose živote.

Opasan zavoj, jedna od brojnih crnih točaka na hrvatskim prometnicama, još se jednom pokazao kobnim. Život su u stravičnom frontalnom sudaru izgubile dvije osobe, 23-godišnji mladić i 35-godišnja majka troje djece.

Pročitajte i ovo Prometna infrastruktura - 1 razvoj prometne infrastrukture Velika prilika za Hrvatsku: "To su ogromni generacijski projekti koji više nisu utopija" Josip Medved, zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije Kontrola kamiona i autobusa Kazne su visoke, ali mnogi vozači ne drže se strogih pravila: "U pravilu svi imaju isti izgovor"

Policijskim očevidom utvrđeno je da je mladić zbog neprilagođene brzine prešao u suprotni trak i naletio na vozilo iz drugog smjera.  U Hrvatskoj je više od 300 opasnih mjesta na prometnicama.

Najviše ih ima od Rijeke do Dubrovnika, njih gotovo 70. Opasnost vreba i u kontinentalnoj Hrvatskoj na podravskoj magistrali, kao i na dijelu prema Hrvatskom zagorju. Više od 30 crnih točaka skriveno je i duž Ličke magistrale. 'Crne točke se mogu sanirati. Nažalost, mi jesmo napravili puno u posljednjih 20 godina na saniranju opasnih mjesta, međutim, još uvijek je to nedovoljno', rekao je Ivan Dadić s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Loša infrastruktura i nedovoljna sanacija dovodi do crnih brojki. U prvih sedam mjeseci dogodilo se više od 23 tisuće prometnih nesreća, s više od 230 poginulih. Stručnjaci upozoravaju, problem je u odgovornosti.

'Oni koji rade na saniranju opasnih mjesta trebaju napraviti vizualne informacije, takve da vozač shvati o kakvoj se opasnosti radi, to treba reći upravo na prilazu tom opasnom mjestu', rekao je Dadić. Crne točke nemoguće je u potpunosti iskorijeniti. No, pravilnom sanacijom broj poginulih možemo prepoloviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene