Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno Novoj TV

DORH provjerava nositelje spornih projekata koji su zaustavili mjeru ruralnog razvoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH provodi potrebne provjere protiv nositelja 10 spornih projekata koji su zaustavili Mjeru 4 ruralnog razvoja. Potvrdili su to u DORH-u na upit Dnevnika Nove TV, a o imenima i detaljima, ne žele.

U međuvremenu se o svemu oglasila i Voćarska zajednica, koja je prva upozoravala na nepravilnosti i štetne posljedice, i to još za mandata bivšeg ministra Tihomira Jakovine, kojeg su zbog ovoga mnogi prozivali za pogodovanje. Tvrde kako se prebacivanjem novca za novi natječaj, pokraj već gotovih projekata, gubi vrijeme.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a'' Pčele - 1 Veliki problem Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

Za ulaganje u imovinu iz Mjere 4 - odluke su poljoprivrednicima došle kroz sustav agronet. S odbijenih se 10 projekata bavi DORH.

Hoće li protiv nositelja spornih projekata biti pokrenuti postupci, u DORH-u nisu otkrivali detalje. Potvrdili su Novoj TV, kako su u tijeku potrebne provjere. Za imena je, odgovorili su, rano. Da je slučaj u DORH-u, zna i ministar pravosuđa.

'Informiran sam da je sva dokumentacija predana DORH-u i da se određeni izvidi provode, a onda će se odlučiti hoće li se pokrenuti kazneni postupci protiv odgovornih osoba', rekao je Ante Šprlje, ministar pravosuđa.

Voćari, koji su prvi upozorili na nepravilnosti, nezadovoljni su što se dio oslobođenog novca - prebacuje u sljedeći natječaj.

'Dio projekata je vjerojatno već i započet te bi isti zapravo prebacivanjem oslobođenih sredstava u neki novi natječaj opet bili nepravedno zakinuti, jer onda takve već započete projekte ne mogu ponovno prijaviti na nove natječaje', priopćili su iz Hrvatske voćarske zajednice.

U Agenciji za plaćanje tvrde da bi obrada i proces žalbi sve dodatno usporili. Pa će to prebaciti u novi natječaj prema novim pravilima.

'Trebalo bi se ponešto promijeniti jer pravila igre nisu bila dobra za sve, međutim, postavlja se pitanje je li dobro mijenjati pravila igre za svaki novi natječaj', kazao je voćar Dejan Pavelić. Na ovaj prvi, podsjetimo javilo se više od 1100 projekata, a prošlo je njih tek 200-tinjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene