Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako potjerati donatore i potencijalne investitore? Ako ne znate odgovor, potražite u Hrvatskoj. Naime, već punih devet godina pola milijuna dolara donacije namijenjene izgradnji doma za stare i nemoćne polako se topi na izradu dokumentacije, a od novog doma u Delnicama još nema ni kamena temeljca.


Osamsto tisuća dolara namijenjenih gradnji novog doma, otišlo je u birokratski vjetar. Hrvatski biznismen s kanadskom adresom, kaže da se donatori, osjećaju prevareno, a iseljenici ne žele više donirati i ulagati. 'Jednostavno razočarani su, to je jedna od najvećih donacija koja je bila u ovom okrugu', rekao nam je Vilim Smiljanić, naš iseljenik u Kanadi.

Vezani članci Problemi mladih u Hrvatskoj - 6 Međunarodni dan mladih: ''Meni ne treba pomoć, samo ruka koja će mi dati sigurnost, da mogu iskazati ono što želim'' Potrošene doze cjepiva Odaziv na cijepljenje je slab, pa je cjepivo u hladnjacima. Ima li to cjepivo rok, hoće li propasti i koliko smo ga donirali?

Danas je ostalo oko 300 tisuća dolara, gotovo pola svote potrošeno je za mrtva slova na papiru. Resorno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi nikako da da svoj dio novca. 'To je jedna opća sramota i nadamo se da će se to što prije riješiti, barem ono što je moguće da se riješi', naglasio je Marjan Pleše, gradonačelnik Delnica. Tridesetak štićenika sadašnjega doma, 15 kilometara udaljenog od Delnica uživaju u prirodi, ali bi voljeli biti bliže gradu. Građevinska dozvola za dom koji bi trebao biti izgrađen ovdje istječe 3. prosinca. Ako se do tada ništa ne počne graditi, ostatak donacije bit će preusmjeren za stipendije mladim Delničanima. A nove donacije iseljenih Hrvata? To izgleda možemo zaboraviti nakon ovakve priče iz domovine.