Knjižara Algoritam (Foto: Patrik Macek/Pixsell)
Knjižara Algoritam (Foto: Patrik Macek/Pixsell) Foto: Patrik Macek/Pixsell

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku kojom će se onemogućiti pokretanje ovrha nad radnicima Algoritama, kao i u drugim takvim slučajevima, koji su u trenutku pokretanja stečaja tvrtke bili na porodiljnom ili bolovanju pa im nisu otkazani ugovori o radu zbog čega nisu mogli participirati u ostvarivanju više različitih prava, što je dovelo do pokretanja ovrha nad njihovom imovinom.


Vlada je donijela odluku o obustavi, nepokretanju postupka naknade štete i o otpisu tražbina na ime naknade štete po osnovi nepripadno ostvarenih prava na rodiljne i roditeljske potpore, te o podmirenju naknade štete iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Vezani članci Provjereno: Vlada Andreja Plenkovića - 1 "Ne dao Bog da te Plenković brani": Loše kadroviranje premijera i afere ministara doveli do okretanja leđa Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Ministar Fuchs ima jako zanimljiv prijedlog za Stožer, za učitelje cijepljene jednom dozom: ''Mislim, ja ću predložiti...''

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističe kako se time rješava status radnika Algoritma i svih ostalih radnika koji su se našli u sličnoj situaciji, a riječ je o dvjestotinjak ljudi.

Stečajem Algoritma, naime, radnicima koji su bili na porodiljnom ili bolovanju nisu otkazani ugovori o radu, a slijedom toga nisu mogli participirati u mnogim pravima.

Nisu se mogli prijaviti na Zavod za zapošljavanje, nisu mogli dobiti minimalne plaće koje osigurava Agencija za osiguranje radničkih tražbina, a porodiljne i roditeljske potpore koje su dobivali bile su preplaćene te su ih različiti sustavi krenuli ovršavati, bilo radi troškova zdravstvenog osiguranja koje nisu imali, bilo radi preplaćenih porodiljnih naknada.

"Današnjom odlukom omogućavamo našim sustavima da ne rade ovrhe, odnosno da ne pokreću postupke naknade štete za ljude koji sami nisu krivi što su se našli u takvoj situaciji", naglasio je Pavić.

Kako se slične situacije ne bi ponavljale u budućnosti potpisan je protokol o razmjeni informacija o osiguranicima i poslana je okružnica na trgovačke sudove o postupanju u sličnim postupcima, dodao je.

Na ovaj način rješavamo problem dvjestotinjak osoba koje su se našle u takvoj situaciji i sprječavamo da se takve situacije dogode ubuduće, a Vlada pokazuje da zna reagirati na potrebe građana kad se nađu u pravnim zavrzlamama, zaključio je Pavić. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju