Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donesena je prva pravomoćna presuda zbog mobinga u hrvatskom školstvu. Nakon što je profesorica fizike u zadarskoj Poljoprivrednoj školi tužila ravnatelja zbog uznemiravanja i vrijeđanja, sud je odlučio u njezinu korist. A odštetu je platila - škola.


Pravda je u njezinim rukama. Za nju se izborila tužbom zbog povrede dostojanstva na radnom mjestu. Sada već umirovljeni ravnatelj, tvrdi, vrijeđao je pred kolegama. 'Da ne znam raditi svoj posao, da sam nikakav radnik, da ne znam brojiti do 5, da ponovim što je to gravitacija. Rekao mi je da sam upravo ja ta crna mrlja škole', prepričava Jelena Lenkić Pilko.

Vezani članci Muškarac je u automobilu prevozio pet kanti morskih trpova U gepeku prevozio pet kanti punih morskih trpova vrijednih više od 40 tisuća kuna Škola na daljinu, ilustracija Od sutra tri škole u slavonskom gradu imaju nastavu na daljinu, strože mjere i za posjete domovima za starije

Sve je počelo nakon što je u jednom razredu na kraju školske godine zaključila 11 jedinica, što inspekcija, tvrdi, nije osporila. Ali zato jest ravnatelj kojemu je baš tada isticao mandat pred mirovinu, a Jelena je pokazivala ambicije za to radno mjesto. Zbog stresa je završila na bolovanju, a onda su počela stizati pisma.

Zbog mobinga psihički oboljela i doživjela moždani udar, napokon prijavila šeficu

Umirovljeni ravnatelj slučaj nije htio komentirati, kao ni nova ravnateljica škole. Sindikat presudu smatra opravdanom. 'Teško mi je bilo, jako sam se loše osjećala, bila je to jedna mučna atmosfera', kaže Jelena.

Zbog mobinga je dobila 10 tisuća kuna odštete. I to od škole u kojoj je - i dalje zaposlena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook