Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donesena je prva pravomoćna presuda zbog mobinga u hrvatskom školstvu. Nakon što je profesorica fizike u zadarskoj Poljoprivrednoj školi tužila ravnatelja zbog uznemiravanja i vrijeđanja, sud je odlučio u njezinu korist. A odštetu je platila - škola.


Pravda je u njezinim rukama. Za nju se izborila tužbom zbog povrede dostojanstva na radnom mjestu. Sada već umirovljeni ravnatelj, tvrdi, vrijeđao je pred kolegama. 'Da ne znam raditi svoj posao, da sam nikakav radnik, da ne znam brojiti do 5, da ponovim što je to gravitacija. Rekao mi je da sam upravo ja ta crna mrlja škole', prepričava Jelena Lenkić Pilko.

Vezani članci Renata Žunić Sabalić, specijalist epidemiologije Kako je koronavirus ovu zadarsku liječnicu pretvorio u Sherlocka Holmesa: "Taj podatak neće saznati ni vaša žena ni suprug, ali jednostavno moramo tako…" Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik školskog sindikata poslao otvoreno pismo: ''I mi smo prva crta obrane!''

Sve je počelo nakon što je u jednom razredu na kraju školske godine zaključila 11 jedinica, što inspekcija, tvrdi, nije osporila. Ali zato jest ravnatelj kojemu je baš tada isticao mandat pred mirovinu, a Jelena je pokazivala ambicije za to radno mjesto. Zbog stresa je završila na bolovanju, a onda su počela stizati pisma.

Zbog mobinga psihički oboljela i doživjela moždani udar, napokon prijavila šeficu

Umirovljeni ravnatelj slučaj nije htio komentirati, kao ni nova ravnateljica škole. Sindikat presudu smatra opravdanom. 'Teško mi je bilo, jako sam se loše osjećala, bila je to jedna mučna atmosfera', kaže Jelena.

Zbog mobinga je dobila 10 tisuća kuna odštete. I to od škole u kojoj je - i dalje zaposlena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook