Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podnesena prijava DORH-u

Dnevnik Nove TV doznaje: U Zelenoj oazi utvrđene su brojne su nepravilnosti

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, inspektori su utvrdili brojne nepravilnosti u Domu za starije osobe Zelena oaza iz Andraševca, u kojem je prije dva tjedna u požaru život izgubilo šestero štićenika.

Inspekcija je u domu za starije i nemoćne u Zelena oaza u Andraševcu utvrdila brojne nepravilnosti, doznaje Dnevnik Nove TV. Dom su nadzirale četiri inspekcije. Građevinska je utvrdila da u pomoćnom objektu, u kojem je buknuo požar, štićenici nisu trebali biti smješteni.

Pročitajte i ovo Izgorjeli starački dom u Andraševcu - 3 Obitelji mogu tužiti i institucije Vlasnici ''Zelene oaze'' prijeti i do 15 godina zatvora: Još se ne zna uzrok požara koji je odnio šest života Slika nije dostupna izgorjelo šestero ljudi Plenković stigao na mjesto stravičnog požara: "Došao sam izraziti sućut, ispitat ćemo ima li dom sve dozvole"

''Utvrdili smo dosta nepravilnosti. Što se tiče inspektora rada u području zaštite na radu, tamo smo utvrdili određene nepravilnosti kad smo završili nadzor i zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela Državnom smo odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu. Inspektori rada u području radnih odnosa su utvrdili da troje djelatnika nemaju reguliran radnopravni status i niz drugih nepravilnosti. Primjerice, djelatnici nisu 24 sata prije početka rada prijavljeni'', otkrio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Inspekcijskim nadzorom u području zaštite na radu utvrđeno je da poslodavac nije postupao u skladu s propisima zaštite na radu ni tehničkim propisima pa je kazneno prijavljen zbog sumnje da je doveo u opasnost živote i imovinu općeopasnom radnjom i sredstvom.

Nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa utvrđeni su brojni prekršaji, zbog čega je protiv poslodavca prekršajnom sudu podnesen optužni prijedlog.

Riječ je o sklapanju uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom bez objektivnog razloga i neprijavljivanju radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada.

Utvrđeno je da ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku prije početka rada nije izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru.

Poslodavca prekršajno terete i da nije u roku 24 sata od prestanka rada odjavljivao radnike i nije u propisanom roku prijavljivao ni odjavljivao radnike na obvezno zdravstveno osiguranje.

Građevinska inspekcija utvrdila je na lokaciji Andraševec, Dolinska 22, da su u katastru i zemljišnim knjigama evidentirane dvije građevine: stambena kuća i gospodarska građevina. Za stambenu kuću učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine.

Za gospodarsku građevinu, koja je korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija navodi da je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu.

Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je kako je njezino stanje izgrađenosti nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno.

Sanitarna inspekcija u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera, priopćio je Državni inspektorat.

Podsjetimo, protiv vlasnice doma, u čijem je objektu život izgubilo šest osoba, podnesena je kaznena prijava Državnom odvjetništvu, a inspekcija je dom zatvorila. Korisnici doma zato su premješteni u druge domove ili su se vratili svojim obiteljima.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene