Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dolazi li Glavaš u Sabor znat će se tijekom sutrašnje sjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka hoće li optuženi Branimir Glavaš biti privremeno pušten iz zatvora kako bi bio nazočan konstituirajućoj sjednici novog saziva Hrvatskog sabora, bit će donesena sutra ujutro, uoči same sjednice koja je zakazana za 10 sati.

Odluku će donijeti Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća pred kojim se Glavašu sudi za ratne zločine nad civilima u Osijeku 1991. u slučajevima "selotejp" i "garaža".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Puštanje Glavaša u sabornicu tražili su njegovi branitelji, a jedan od njih, Ante Madunić, izjavio je kako očekuje da će odluka biti pozitivna te da će sud "voditi računa o Ustavu, zakonu i volji birača koji su Glavaša izabrali za zastupnika".

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je da će se sutra održati i sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj će se odlučiti o daljnjoj primjeni mjere pritvora u odnosu na Glavaša, s obzirom na odredbe Ustava o zastupničkom imunitetu te odredbe Poslovnika Hrvatskoga sabora o početku obnašanja zastupničke dužnosti.

Po Devčićevim riječima ako bi Glavašu bio dopušten odlazak na konstituirajuću sjednicu, on bi na Markov trg trebao doći u pratnji pravosudne policije izravno iz zatvorske bolnice jer je riječ samo o privremenom izvođenju iz zatvora, a ne ukidanju odluke o pritvoru.

Kao slobodan građanin u Sabor bi mogao doći samo ako bi se izvanraspravno vijeće sastalo rano ujutro prije sjednice i odlučilo ukinuti mu pritvor. No, Devčić kaže kako za sada nije izgledno da će se vijeće sastati tako rano.

Glavaš je dulje od 14 mjeseci u pritvoru, a zbog pogoršanog
zdravstvenog stanja uzrokovanog štrajkom glađu smješten je u zatvorskoj bolnici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene