Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mozak koristi san kako bi očistio toksine koji su se nakupili tijekom dana, pokazala je nova studija.


Mozak koristi vrijeme sna kako bi odstranio otpad koji se sakuplja kada smo budni, tvrde američki znanstvenici koji su proveli studiju, piše Independant.

Vezani članci Zagrebačke otpadne vode - 1 Zagrepčani prestali bacati maskice i rukavice u WC školjke, stigla im i zahvala Zmija Stravično buđenje: Zmija im se uvukla u krevet, kamera snimila njihove reakcije

Tim na sveučilištu Rochester Medical Center for Translational Neuromedicine vjeruje da je ovaj sustav odstranjivanja otpada jedan od fundamentalnih razloga zbog kojeg spavamo.

Studija objavljena u časopisu Science otkriva da ova jedinstvena metoda mozga, odstranjuje toksine odgovorne za Alzheimerovu bolest i druge neurološke poremećaje.

>> Nećete vjerovati na kakve sve promjene možemo natjerati svoj mozak

Znanstvenici su proučavali slike mozga miševa, promatrajući njihov 'vodovodni sustav' koji se koristi kako bi se mozgom prenosio otpad dok spavamo. Taj je sustav deset puta više aktivan dok miš spava nego kad je budan.

Istraživači su otkrili da kada spavamo, moždane se stanice smanje zbog čega se otpad lakše odstranjuje. Kako bi izgnali toksine iz mozga, cerebralna spinalna tekućina provodi se tkivom mozga, gdje se probija do krvi, a potom dolazi do jetre.

Za to je potrebno mnogo energije. Znanstvenici smatraju kako proces čišćenja možda nije kompatibilan s funkcijama koje mozak mora izvesti kada je budan i aktivno procesira informacije.

'Mozak ima ograničenu količinu energije koju može koristiti i čini se da mora birati između različitih funkcionalnih stanja: budnosti i svjesnosti ili sna i čišćenja. O tome možete razmišljati kao o kućnom tulumu. Možete, ili zabavljati goste ili čistiti kuću, ali ne možete raditi oboje u isto vrijeme', zaključuje dr. Maiken Nedergaard, koja je napisala članak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook