Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasovanje samo u predstavništvima

Dogovorene ustavne promjene: Dijaspori tri mjesta u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvan Hrvatske moći će se glasovati samo u konzularno-diplomatskim predstavništvima.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće će izvan države moći glasovati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a tzv. dijaspora imat će zajamčena tri mjesta u Saboru, dogovorili su se čelnici SDP-a i HDZ-a. O dogovoru su izvijestili predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i predsjednik SDP-a Zoran Milanović na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Slika nije dostupna Prijepori oko Ustava Izglasan Ustav RH: Ukinuta zastara kriminala iz pretvorbe

Usklađeno je tako jedino preostalo otvoreno pitanje vezano uz ustavne promjene dviju stranaka čiji su glasovi nužni za dvotrećinsku većinu, potrebnu za donošenje ustavnih promjena u Saboru.

Premijerka Kosor kazala je kako bi na temelju dogovorenih rješenja Ustav trebao biti izmijenjen do kraja ove sjednice Sabora, to jest do polovice srpnja. Izmjenama će se osigurati uvjeti za donošenje drugih zakona, nužnih za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasila je. Milanović je rekao kako je riječ o rješenju s kojim ćemo svi moći živjeti u nekoliko sljedećih godina i zbog kojega nitko nikom neće prebacivati.

Premijerka Kosor vjeruje da će Hrvati iz BiH biti zadovoljni

Premijerka Jadranka Kosor je kazala da razgovori nisu bili jednostavni i nisu bili kratki, ali misli da nije ni potrebno vraćati se u prošlost jer su našli rješenje.

'Kad govorite o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ja vjerujem da će oni biti zadovoljni zbog činjenice jer ovim dogovorom mi dakle omogućujemo glasovanje hrvatskim državljanima izvan Hrvatske i da glasuju za tri zastupnika u hrvatskom parlamentu', smatra premijerka.

'Ovo je naša posebnost.Ona je rezultat određenih i očekivanja hrvatskih državljana izvan Hrvatske i određene realnoisti onoga što Hrvatska u ovom trenutku može pružit. Što se SDP-a tiče, mi ćemo kada su u pitranju interesi hrvatskoga naroda u Bosni i Herecgovini dat sve od sebe da oni budu ne samo objekt naše državne pomoći nego da budu i partneri', rekao je Zoran Milanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene