Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Škverani će ponovno na ulice, najavili su članovi sindikata metalaca Hrvatske svih hrvatskih brodogradilišta.


U Splitu bi moglo početi već idući tjedan. Najavljuju preuzimanje brodogradilišta. Ne žele, kažu, ovisiti o državnoj socijalnoj pomoći jer nemaju ugovorene poslove. Bolja situacija nije ni u 3. maju, Kraljevici i Brodotrogiru koji još uvijek čekaju odgovor iz Brisela o planu restrukturiranja.

Vezani članci Željana Grgić, Vlade Milanović i Mario Jurič VIDEO More u Splitu onečišćeno mazutom, građani bijesni: "Trebalo je nekakvo upozorenje, ovo traje pet - šest sati. Nisam doktor, ali ovo nije zdravo" Brod Hrvatske ratne mornarice - 1 Nekoliko vojnih brodova zaglavilo u šibenskom brodogradilištu, Brodosplit još uvijek duguje brodove MORH-u

Kraj pregovora o pristupanju Europskoj uniji sve je bliži, a Vlada na čelu s premijerkom, kažu škverani, nema rješenje za hrvatska brodogradilišta. 'Gospodo draga na koljenima u Europu nećemo to neka bude svima u Vladi gori jasno, a ministre ako ne znate kako raditi u gospodarstvu vratite se u HUP, vratite se u HUP, dajte nekome tko to zna raditi', poručuje Joško Franić, povjerenik SMH Brodosplita.

Privatizacija koja je trebala riješiti problem je zapela. Njihovu sudbinu, svjesni su škverani, kroje pregovori s Europom.

'Preuzet ćemo škver u svoje ruke ako treba i dovest ćemo ga da rentabilno posluje', dodaje Franić. 'Ovo što se događa u hrvatskoj brodogradnji je socijalni genocid nad primorskim županijama, ponavljam genocid, jer ovo je tiho gašenje na primjeru Splita, mislimo da je to tiho gašenje brodogradnje u Hrvatskoj', smatra Juraj Šoljić, povjerenik SMH 3. maja.

Od vlade više ne žele obećanja već konkretno pojašnjenje što i kako raditi. U vladine pregovore s unijom škverani ne vjeruju poručuju ne žele ovisiti o državnoj socijalnoj pomoći.

Premijerka Kosor im je odgovorila i na njihove tvrdnje poručila da Vlada radi. 'Radimo itekako i rezultati će uskoro biti vidljivi', istaknula je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju