SNAGA o medicinski potpomognutoj oplodnji (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
SNAGA o medicinski potpomognutoj oplodnji (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić i povjerenica Snage za Grad Kastav Katarina Turković Gulin na konferenciji za medije izvijestili su o napretku u procesu medicinski pomognute oplodnje za sve buduće hrvatske roditelje koji su se odlučili za taj postupak.


Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić i povjerenica Snage za Grad Kastav Katarina Turković Gulin izvijestili su javnost o napretku u procesu medicinski pomognute oplodnje za sve buduće hrvatske roditelje koji su se odlučili za taj postupak.

Vezani članci Zdravstveno osiguranje, ilustracije HZZO uputio važno upozorenje građanima: "Ako se nađete u ovakvoj situaciji, odmah se javite policiji" Videozid: Bolovanja - 2 Svakog dana na bolovanju je gotovo 100.000 ljudi: Pogledajte od čega najviše bolujemo, ali i koliko je bolovanja lani bilo - neopravdano

Poručuju kako su konačno riješeni administrativni problemi vezani uz D1 uputnice za MPO.

„Nakon konstantnih upozorenja stranke SNAGA na postojanje različitih tumačenja i provođenja HZZO-ovih odluka i pravilnika, HZZO je pozitivno reagirao te je izdao nove upute svim ugovornim partnerima da se HZZO-ove odluke moraju primjenjivati u skladu sa svakim pojedinačnim slučajem i njegovim specifičnostima te u interesu osiguranih osoba. Tako se D1 uputnica odsad mora ispostaviti za svaki postupak MPO, tako da je bez obzira na rok korištenja uputnice od 365 dana moguće ponovno ispostaviti tu uputnicu i prije isteka toga roka. Time se svim pacijentima, i to ne samo pacijentima koji se odluče na MPO, omogućuje opravdana promjena ustanove liječenja te se osigurava zakonom jamčeno pravo na odabir liječnika i mjesta liječenja. Liječnik specijalist kojem se uputnica D1 uputi, određuje sadržaj liječenja i obvezan je izdati interne uputnice za sve dijagnostičke procedure kao i za kontrolne preglede, neovisno o tome obavljaju li se pregledi u istoj ustanovi ili se obavljaju u nekoj ustanovi s kojom liječnik surađuje te on ne smije vraćati pacijente u primarnu zdravstvenu zaštitu sve do završetka liječenja u tomu postupku“, poručuju iz SNAGE.

Na prijašnjim konferencijama za novinare SNAGA je prethodno ukazivala na problem postupanja nakon prekinutih postupaka MPO-a na teret HZZO-a.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju