Obavijesti Pretražite Navigacija
Borut Pahor

'Hrvatska treba ispuniti zahtjeve'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da bi eventualno uključivanje predstavnika Europske unije u razgovore koje je ponudio hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, moglo imati smisla samo ako on bude zastupao stajališta svih 27 zemalja EU-a, dakle i Slovenije.

Video portal 'Vest' prenio je Pahorov odgovor na pitanje što misli o izjavi hrvatskog premijera Ive Sanadera da je spreman na susret s Pahorom, ali u prisutnosti predstavnika Europske komisije.

Pročitajte i ovo Pooštravanje graničnih kontrola - 2 Aktualna tema Što vi mislite o slovenskom pooštravanju granične kontrole? Pogledajte kakvi su rezultati glasanja u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna Manji problem postao veliki 'Stavljati veto na pristupne pregovore zbog granice nije europski i nije korektno'

'Teško mogu shvatiti zašto premijer Sanader to predlaže. No, s naše je strane stvar jasna: predstavnik Europske komisije mogao bi na tom sastanku sudjelovati samo toliko vremena i u tolikom opsegu dok brani stajališta svih 27 članica Europske unije. A slovensko stajalište u sadašnjem trenutku predstavlja najmanji zajednički nazivnik svih članica Europske unije', rekao je Pahor u pauzi izvanredne parlamentarne sjednice sazvane na inicijativu opozicije na kojoj se do kasno u noć raspravljalo o vladinim mjerama protiv prijeteće ekonomske krize. 

>> 'Slovenija je kukavičje jaje u EU'

>> Kacin: EU će biti na slovenskoj strani

>> 'Blokada Hrvatske mogla bi biti korisna'

Pahor je, odgovarajući na pitanja o slovenskoj blokadi hrvatskih pretpristupnih pregovora, ponovio kako postoje šanse da se slovenske rezerve na otvaranje i zatvaranje blokiranih poglavlja riješe još u vrijeme prvih mjeseci češkog predsjedništva EU-a u prvom kvartalu iduće godine, ali da to neće biti moguće ako Slovenija ne dobije garancije da Hrvatska pristupnu dokumentaciju kojom navodno 'prejudicira granicu' i kojima je promijenila prvotno stanje na granici iz vremena osamostaljivanja neće upotrijebiti u pregovorima s EU-om ili pri arbitraži.

Osvrćući se na Sanaderove izjave da treba nastaviti rad međudržavne komisije za pripremu arbitraže i da je konsenzus oko toga postignut prilikom njegova dogovora s ranijim premijerom Janezom Janšom prošle godine na Bledu, Pahor je rekao da tadašnje izjave Janše i Sanadera nisu predstavljale konkretni dogovor koji bi obvezno trebao dovesti do toga da se granični prijepor preda Međunarodnom sudu pravde nego načelno slaganje da su otvorene sve mogućnosti, pa i posredovanje treće strane, no da se nije radilo o sporazumu koji bi obvezivao obje vlade ili države. 

>> 'Potrebno je vrijeme da razmislimo i promislimo kako dalje'

>> 'Češka će učiniti sve što može da bi uklonila slovenski veto'

>> Odnosi s Hrvatskom na najnižoj točki?

'To nije bio dogovor tadašnjeg premijera Janeza Janše s hrvatskim kolegom nego jedno razmišljanje', rekao je Pahor, upozorivši na tadašnje Janšine izjave da se o svemu još mora konzultirati s političkim strankama i postići konsenzus.

Pahor je dodao da se ovih dana treba sastati s predsjednikom slovenskog dijela mješovitog povjerenstva za pripremu arbitraže Mihom Pogačnikom, te da bi komisija odmah nakon Nove godine trebala održati zadnji sastanak i predati izvješće vladama i parlamentima da se vidi kako dalje s rješenjem tog pitanja. Pahor je dodao da ICJ nije jedina mogućnost za rješenje pitanja granice nego samo jedna od mogućnosti.

Na pitanje je li moguće napraviti tako da se granični spor s Hrvatskom zamrzne na dulje vrijeme, kako bi se Hrvatskoj omogućilo da nastavi pregovore, Pahor je rekao da nije i da je njegova ambicija sada da se zaplet koji je doveo do zaustavljanje hrvatskih pregovora riješi. 

'Moramo zaštititi slovenske interese'

Dodao je kako se do rješenja može doći još u vrijeme češkog predsjedništva EU-a, ali samo ako Hrvatska ispuni zahtjeve, čije je neispunjanje dovelo do blokade. Pahor je naglasio da će i dalje inzistirati na takvom rješenju koje će zaštititi slovenske nacionalne interese i tako omogućiti da Hrvatska nastavi pregovore.

O jučerašnjoj izjavi premijera Sanadera rekao je da u načelu ne može odbiti prijedlog i da ostaje otvoren za inicijative, ali da čeka i službeni odgovor na svoju službenu ponudu da Slovenija organizira sastanak na kojemu bi uz premijere bili i ministri vanjskih poslova. 

>> Sastanak s Pahorom uz nazočnost dužnosnika EU

>> 'Sastanak može, ali uz predstavnike EU'

Stajališta Pahora u sadašnjem prijeporu s Hrvatskom oko blokade pristupnih pregovora još je sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju podržao Janša. On je rekao da su hrvatski pristupni dokumenti promijenili stanje na granici u odnosu na ono koje je bilo 25. lipnja 1991. godine kad su se dvije države osamostalile. 

>> Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

Neposredno prije osamostaljenja cijeli je Piranski zaljev bio slovensko more, a tako je i danas - stanje se nije promijenilo samo zato jer je Hrvatska predložila pristupnu dokumentaciju u kojoj se referira i na zemljovide na kojima je ucrtana granica na sredini zaljeva. Te granice u lipnju 1991. godine nije bilo - rekao je Janša, dodajući da sadašnja slovenska vlada to mora češće tumačiti drugim vladama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene