Proizvođač je dužan napisati na nutritivnoj deklaraciji koliko je šećera ili kalorija u proizvodu koji kupujete. Takve su informacije postale obvezne od kraja prosinca, a da ne bi postale financijski udar na proizvođače, posebice male, organizirat će se i edukacija.


Od cijeđene jabuke ili mandarine, punjen i hladno prešan, sok kod voćara Frane Ivkovića je i prije zakonske obveze na sebi imao nutritivnu deklaraciju. ''Ja se držim dobre proizvođačke prakse i mislim da bi se svaki proizvođač toga trebao pridržavati'', objašnjava Ivnović.

Vezani članci Slika nije dostupna Američki lanac morao zatvoriti prvu trgovinu u Kini zbog prevelike gužve Sniženje, ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Planirate u kupovinu? Upravo su počela velika sezonska sniženja, pogledajte kad će biti najpovoljnije

Od sada će i morati jer nutritivne deklaracije do sada su bile dobra volja proizvođača, a sada su obveza.

"Postoji izuzeće za hranu koja je neprerađena ili od samo jednog sastojka, primjerice med, svježe meso, svježa riba i hrana koja ima površinu manju od 25 centimetara kvadratnih", pojašnjava Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

O proizvodu koji kupuje, potrošač će tako imati dodatne informacije o: energiji, mastima i masnim kiselinama, ugljihodiratima, odnosno šećeru, bjelančevinama i soli. Sve će to morati biti navedeno slovima i brojkama jednakim ili većim od jednog ili dva milimetra.

 

No, veličina slova tek je dio. Kompliciranije je računati pa se malim proizvođačima nudi pomoć u obliku vodiča, kontakata s renomiranim nutricionistima i pomoći u izračunu svojih tablica. Organizirat će im i besplatnu radionicu.

Proizvod, vjeruju proizvođači, ne bi zbog novih informacija na deklaracijama trebao biti skuplji. Potrošač će znati više. Bilo da je proizvođač platio analizu, ili je, prema europskim propisima, računao sam.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr