442298
442298
442298
442298
442298

Znate li otkuda je voće i povrće koje kupujete? Jedna europska zemlja prednjači u proizvodnji

  • , 05.07.2016., 07:17
  • Autor:
  • komentara

Iznenadit ćete se kad saznate tko u EU najviše proizvodi voća i povrća.

 
 
 
 
Odakle dolazi naše voće i povrće? (Video: Dnevnik Nove TV)
Odakle dolazi naše voće i povrće? (Video: Dnevnik Nove TV)

Jabuke u Europi najviše proizvode Poljska, Italija i Francuska. Zanimljivo da se svaka četvrta europska jabuka proizvede u Poljskoj. Hrvatska je tu na 16. mjestu.

Što se tiče breskvi - najviše ih proizvode Španjolci. Potom Talijani pa Grci. Šansa da naletite na Hrvatsku su 1 : 11.

Među najvećim proizvođačima jagoda su ponovno Španjolska, pa opet - Poljska, ali, zanimljivo i Njemačka. Naša proizvodnja koja je uglavnom za izvoz je tek 21.

Poljska je, zanimljivo prva i po proizvodnji višnje, slijede je Italija i Španjolska. Hrvatska je 15.

Rajčice koju kupujete u trgovinama, najveća je šansa da su iz Italije, Španjolske i Portugala. Mi smo zauzeli 16. mjesto.

Španjolska je prva u Europi po proizvodnji krastavaca, a ako ste mislili da Poljska nema velike količine povrća, varate se. Ona je druga, a Nizozemska treća. Hrvatska 20.

Ujedinjeno Kraljevstvo proizvodi najviše mrkve, a nakon Brexita, na to bi mjesto mogla doći, zanimljivo ponovno Poljska koja je sada na drugom mjestu. I treća Nizozemska. 21. mjesto je rezervirano za Hrvatsku.

Vidjeli smo dakle, nismo na samom dnu, ali smo u onom donjem dijelu ljestvice.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se