Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici koji pomažu alergičarima posljednjih tjedana imaju pune ruke posla. Ova je sezona, kažu, posebno teška, jer je sve počelo cvjetati u isto vrijeme, što nije dobra vijest za svakog četvrtog Hrvata koji pati od alergija.


U svojih deset godina, Igor Stanković se načekao po bolnicama. Od malena ima problema s različitim alergijama. 'Pelud, breza, lijeska, ambrozija. Kašljem, onda me oči svrbe, malo me glava boli, vrti mi se', kazao je. Proljeće je za njega najzahtjevniji period. 'Imam terapiju, jedne tablete pijem i špricam si neki sprej u nos', kazao je Igor.

Vezani članci Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno'' Slika nije dostupna Počeo cvat: Osijek epicentar ambrozije u Europi

Teško je uvijek, ali ove godine, kada je sve počelo cvjetati u isto vrijeme, situacija je posebno zahtjevna. 'Puno je više superinfekcija, to znači kad imate jednu alergiju, naročito u proljeće, kad ove čestice u zraku prouzrokuju upalu, alergija je upala, onda se na to još nakalemi superinfekcija preko virusa i bakterija i onda dobijete još jednu dramatičniju sliku', kazao je doktor Boro Nogalo.

>> Stiže 'ono' doba godine...

Posljednje četiri godine alergije muče i 14-godišnjeg Luku Strniščaka. 'Na prašinu, pelud, grinje, od drveća pelud i trave. Kišem, a ponekad su mi crvene oči', kazao je. Osim lijekova pomaže i boravak u zatvorenom od 10 do 17 sati, posebno kad je vjetrovito. Šetati treba kad pada kiša, ne sušiti odjeću vani. Tko je alergičan, treba paziti na ubode insekata. 'To su puno intenzivnije alergije, puno su jače nego što je to alergija na pelud, kazao je doktor Nogalo.

Opsjednutost čistoćom, dezinfekcijom, previše cjepiva i antibiotika razlog su što je alergičara u razvijenom svijetu sve više. 'Smatra se da će 2015. Do 2020. godine oko pedeset posto stanovništva razvijenog svijeta biti alergično, dakle nije baš dobra prognoza.

Danak je to koji plaćamo suvremenom načinu života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook