Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema ni benzinsku crpku

Nekad puno turista, a danas zaboravljeno mjesto vapi za pomoć: ''Nije Hrvatska samo Istra, Dalmacija i Slavonija''

Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Gorski kotar - zaboravljeni dio Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu vodi vas u nekad neizostavnu točku odmora na putu od Zagreba do Rijeke, općinu Skrad. Danas tim krajem prolaze rijetki, a oko 900 stanovnika bori se s brojnim problemima.

Prije "ere" autoceste općina Skrad, na staroj cesti Rijeka Zagreb, vrvjela je putnicima. ''Ovdje su bile poznate štrudle, kiselo vrhnje, zelje. Kupovalo se od domaćih ljudi. Nažalost, autoput je napravio svoje. Autoput spaja ili razdvaja ljude'', kaže Josip Grgurić iz Skrada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početak za mlade U ovom dijelu Hrvatske mladima se nudi povoljno zemljište za kuću Slika nije dostupna Morali probiti tunel! VIDEO Ostali zarobljeni: Snijeg im zatrpao kuću

Autobus za Delnice vozi jednom dnevno. Školarci iz Moravica ili Delnica osuđeni su na vlakove. No i tu ima problema zbog kašnjenja vlaka

Nekad tranzitno mjesto, danas nema ni benzinsku crpku. U okolna mjesta ide se i u banku jer je banka u Skradu proljetos zatvorena.

I lokalna vatrogasna društva stavljaju ključ u bravu. Osnovna škola broji 60-ak djece, a u vrtiću ih je 15-ak. Ivana iz Skrada svaki dan na posao putuje 60 kilometara. ''U zimskim mjesecima je teško. Vremenski je zahtjevno, ali snalazimo se jer posla tu nema", govori Ivana.

Kraj nekad poznat po zdravstvenom turizmu danas se sveo na svega jedno izletište, Zeleni vir. Za obnovom vapi i hotel, ali i oronulo lječiliste. ''Propada zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa. Jedna je čestica u vlasništvu države. To se rješava dugi niz godina uslijed kojeg je došlo do propadanja i devastiranja kakvo je danas“, objašnjava Nikolina Crnković Đorđević, pročelnica u Općini Skrad.

Planova za razvoj jednako je puno kao i problema. Život u ljetnim mjesecima doima se idiličan, no zima je pred vratima. Ne olakšaju li se uvjeti života u gorskoj Hrvatskoj, ovo će, kažu mještani, postati "vikend-naselje".

Natali Ribić, zamjenica načelnika općine Skrad, ističe da se u Skradu teško živi, a posebno je teško starijim ljudima, a za propast krivi državu jer ''nema sluha'' za Skrad.

''Mladi ljudi završavaju fakultete i nemaju gdje raditi i naravno da će otići iz grada. Evo imamo primjer, prije tri godine su zatvorili benzinsku crpku. Mi kao općina smo htjeli uzeti crpku u najam, ali država opet nije imala sluha za to. Crpka već tri godine stoji zatvorena“, objašnjava Ribić i dodaje: "Apeliramo na državu, treba nam pomoći. I mi smo dio Hrvatske, nije Hrvatska samo Istra, Dalmacija i Slavonija, nego i Skrad i Gorski kotar."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene