Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj preminulog pacijenta

Dnevnik Nove TV prvi otkriva rezultate inspekcija u bolnici Sveti Duh: Pogledajte zašto je slučaj poslan DORH-u

Aktualno Galerija KB Sveti duh KB Sveti duh Foto: DNEVNIK.hr Ana-Maria Šimundić, ravnateljica bolnice Sveti duh Ana-Maria Šimundić, ravnateljica bolnice Sveti duh Foto: DNEVNIK.hr Stanje u bolnici Sveti Duh - 1 Stanje u bolnici Sveti Duh - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanje u bolnici Sveti Duh - 2 Stanje u bolnici Sveti Duh - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Stanje u bolnici Sveti Duh - 3 Galerija 1/8 >>
Dnevnik Nove TV prvi otkriva rezultat inspekcija vezanih za preminulog pacijenta u bolnici Sveti Duh. Slučaj su poslali na DORH - sumnjaju da pacijenta satima nitko nije pogledao, ali i na utjecaj na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Nema dokaza ni u papirima ni u računalu da je od 11 sati navečer do 6 ujutro itko obišao pacijenta koji je čekao pomoć na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh. U čekaonici ga je preminulog pronašla kći. Zdravstvena inspekcija slučaj je proslijedila DORH-u.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva nikad nije dobila tražene snimke nadzornih kamera bolnice Sveti Duh, ali i bez toga uputili su dopis Općinskom državnom odvjetništvu zbog sumnje na počinjenje trgovanja utjecajem, zbog sumnje na krivotvorenje službene isprave, ali i zbog sumnje u nesavjesno liječenje.

Kako Dnevnik Nove TV prvi doznaje - sumnjaju i na utjecaj na patologa kako bi se izmijenio uzrok smrti.

Trgovanje utjecajem i krivotvorenje službene isprave vezani su za prijavu dostavljenu zdravstvenoj inspekciji u kojoj se izražava sumnja kako je pomoćnik ravnateljice utjecao na patologa s ciljem da se kao uzrok smrti obduciranog pacijenta navede edem pluća unatoč saznanju da je pacijent preminuo od gušenja krvlju uslijed pucanja želučanog ulkusa.

Tome u prilog, kažu, idu i brojna upozorenja sad već smijenjenog šefa patologije o tome da obdukcijski obrazac nije sastavljen pravilno.

Iz bolnice nam proučuju da taj nalaz inspekcijskog nadzora još nisu dobili.

A baš zbog patologije i snimke preminulih pacijenata na podu bolnica je izdala novu uputu - ako je gužva, mogu dva preminula na jedan stol, po principu glava - noge. Mjera je, kažu, kratkoročna i krajnja, dok se ne izgradi veća mrtvačnica.

Je li to pijetet prema preminulima?

Na pitanje - misli li da je to pijetet prema preminulima, Ana-Maria Šimundić, ravnateljica bolnice Sveti Duh, odgovara: "Danas je dan na koji slavimo ljude koji su osobito zadužili Grad Zagreb, dobila sam nagradu. Dozvolite mi da danas uživam u njoj."

Pokušaj drugi - odgovor kritičarima zbog problema u bolnici. Ravnateljica kaže - svojim radom uštedjela je iznos potreban za izgradnju dva vrtića, smanjila je neke liste čekanja. I dobila dvadesetak kaznenih prijava.

Pročitajte i ovo KB Sveti duh Afera KB Sveti Duh Patolog Knežević: "Ne postoji moja odgovornost ni povreda radne obveze. Žrtva sam situacije"

"Jedna od tih kaznenih prijava je za teško ubojstvo jer sam u svojoj bolnici nakon sedam godina omogućila da žene mogu ostvariti pravo na prekid trudnoće. Druga je jer sam ukinula plastične žlice i vilice i uvela drveni beštek", kaže Šimundić u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević zadovoljan je radom ravnateljice.

"Ovdje se radi o svjetonazorskim podjelama, ali ponavljam - moj izborni program je jasan i glasan oko toga da će u gradskim ustanovama biti moguć pobačaj i toga se držim. Gotova priča", poručuje.

Ne čini zdravstvo samo pravo na pobačaj, a priča je, sudeći po zaključku zdravstvene inspekcije - daleko od kraja.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević SKANDAL NA SVETOM DUHU Tomašević objasnio zašto su govorili da je snimka tijela na podu bolnice sabotaža

Odgovor Ministarstva zdravstva

Odgovor Ministarstva zdravstva o ovom slučaju prenosimo u cijelosti.

"Temeljem izvida zdravstvene inspekcije upućeni su dopisi:
1. Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi sumnje u počinjenja kaznenih djela iz članaka: 181. - nesavjesno liječenje, 295. - trgovanje utjecajem i 279. - krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

A) Nesavjesno liječenje radi toga što za pacijenta F.S. u vremenu od 23:10 sati 20.2.2023. godine do 6:00 sati 21.2.2023. godine nema dokaza niti u elektronskoj niti u ručno vođenoj medicinskoj dokumentaciji da je pacijent medicinski zbrinjavan.

B) Trgovanje utjecajem i krivotvorenje službene ili poslovne isprave vezani su uz prijavu dostavljenu zdravstvenoj inspekciji u kojoj se izražava sumnja kako je pomoćnik ravnateljice utjecao na patologa s ciljem da se kao uzrok smrti obduciranog pacijenta navede edem pluća unatoč saznanju da je pacijent preminuo od gušenja krvlju uslijed pucanja želučanog ulkusa.

Kao dopuna već ranije dostavljenoj obavijesti pridružene su tvrdnje tadašnjeg Predstojnika Zavoda za patologiju i citologiju prof. dr. sc. Fabijana Kneževića u kojima navodi kronologiju svih svojih pisanih obraćanja ravnateljstvu vezanih za istu problematiku sačinjavanja obdukcijskog zapisnika za koji smatra da nije sastavljen s važećim Pravilnikom o načinu pregleda umrlih osoba te utvrđivanju vremena i uzroka smrti.

Prethodno su poslani dopisi:
2. Hrvatskoj liječničkoj komori, Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor radi donošenja stručnog mišljenja jesu li pacijenti F. S. i G.B. liječeni po pravilima struke.

3. Hrvatskoj komori medicinskih sestara radi provođenja nadzora stručnog rada medicinskih sestara u OHBP-u KB Sveti Duh.

4. Upravnom vijeću KB Sveti duh o utvrđenim propustima tijekom zdravstveno-inspekcijskog nadzora i poduzetim mjerama iz nadležnosti zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva

Zatražene snimke kamera nismo zaprimili te će iste iznova zatražiti DORH u sklopu svog djelokruga", poručuju iz Ministarstva zdravstva. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene