Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što je tarrant radio u hrvatskoj?

Bivši šef hrvatskih obavještajaca za Dnevnik Nove TV: "Moguće je otkriti s kim je ubojica s Novog Zelanda ovdje kontaktirao"

Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e(Foto: Dnevnik.hr)
Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e(Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Brenton Tarrant (Foto: screenshot) Brenton Tarrant (Foto: screenshot) Foto: Screenshot Domagoj Mikić razgovara sa savjetnikom Ministra unutarnjih poslova Draganom Lozančićem (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić razgovara sa savjetnikom Ministra unutarnjih poslova Draganom Lozančićem (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragan Lozančić, bivši šef SOA-e(Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Dnevnik Nove TV otkriva detalje istrage o boravku u Hrvatskoj Brentona Tarranta, 28-godišnjeg fanatičnog ubojice koji je počinio pokolj na Novom Zelandu.

Fanatični ubojica s Novog Zelanda koji je u džamijama u Christchurchu ubio 50 osoba boravio je u Hrvatskoj. Kojim poslom, što je ovdje radio i s kim se susretao? O tome se vodi opsežna istraga. 

Pročitajte i ovo Brenton Tarrant (Foto: screenshot) nije se izjasnio o krivnji Proširena optužnica protiv novozelandskog monstruma: Tarrant optužen za 50 ubojstava i 39 pokušaja ubojstava Brenton Tarrant i Martin Sellner (Foto: AFP) Najnovije otkriće Donirao mu novac: Ubojica s Novog Zelanda povezan s aktivistom krajnje desnog pokreta u Austriji

Potvrđeno nam je kako SOA rekonstruira Tarrantov boravak u Hrvatskoj. Koje tragove istražitelji mogu otkriti reći će nekadašnji prvi čovjek hrvatske tajne službe Dragan Lozančić. S njim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Dugo ste bili na čelu SOA-e, iskusan ste operativac može li se i kako nakon gotovo dvije i pol godine rekonstruirati boravak Brentona Tarranta u Hrvatskoj?

Svakako da tragovi postoje. Do nekih tragova je lako doći, ako je osoba boravila u nekom smještaju, hotelu, do tog je podatka lako doći. Pogotovo ako je prijelaz granice u pitanju.

Međutim, neke druge tragove - s kim je kontaktirao, u kojem trenutku, s kojim grupacijama - to je možda malo teže otkriti, ali tragovi svakako postoje. Moguće je doći i do tih podataka.

Koja je procedura kad se otkrije gdje je boravio? Što istražitelji tada rade?

Oni traže tragove koji ih mogu voditi u jednom ili drugom smjeru. Operativni rad to bi trebao potvrditi. To su takozvane 'rupe' u podacima.

Možda je lakše doći do podatka kad se koristi kreditna kartica ili neki službeni dokument, ali sve drugo može biti u mraku i to sve ovisi o terenskom radu.

Vjerujete li da hrvatski obavještajci mogu nešto konkretno otkriti?

Ako postoji neki relevantni podatak, ja vjerujem da će oni doći do njega.

Koliko je otežavajuća činjenica što tada kada je boravio u Hrvatskoj nije bio interesantan sigurnosnim službama?

Naravno da bi bilo lakše da su imali informaciju o njemu prije, ali kao što smo čuli u izjavi novozelandske sigurnosno obavještajne službe - niti su oni bili upoznati s njegovim aktivnostima, niti Australija. Tako da ni Hrvatska nije znala za njega.

Teško je doći do nekih podataka, ali vjerujem da neki tragovi postoje i da se do njih može doći.

Koliko su u ovakvim događanjima obavještajnim strukturama problem 'samotnjaci'?

To je jedan od većih problema, kad govorimo o borbi protiv terorizma. Kad se radi o grupaciji, postoji više kontakata, više dokaza, više aktivnosti i u takvim situacijama je lakše za jednu obavještajnu zajednicu.

Kad imate pojedinca koji drži do sebe i nije poznat javnosti i koji ne izlazi puno, ne komunicira previše, onda je to izuzetno teško.

Što će biti s informacijama koje naši obavještajci prikupe u ovom slučaju?

Ono što je relevantno i što može pomoći u ovoj istrazi našim partnerima, pretpostavljam da će naša agencija podijeliti te informacije.

Koja je procedura ako se, primjerice, otkrije da je on s nekim komunicirao u Hrvatskoj i da je održavao kontakt?

Služba ima svoje metode kako može doći do nekih relevantnih podataka u tom slučaju.

Koja je uloga MUP-a u ovom svemu?

MUP ima značajnu ulogu. MUP je već rekao svoje, ima svoju bazu podataka koju može podijeliti sa službama i s partnerskim službama. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene