Osumnjičenim napadačima na srpske vaterpoliste određen je istražni zatvor. Odvjetnik jednog osumnjičenoga za Dnevnik Nove TV rekao je kako on poriče sve inkriminacije. Kaznena djela koja im se stavljaju na teret povezuju se s mržnjom. Dnevnik Nove TV istražio je koliko je takvih slučajeva u Hrvatskoj.

Galerija


Mjesec dana istražnog zatvora za dvojicu osumnjičenih za napad na vaterpoliste Crvene zvezde, a treći osumnjičeni pušten je da se brani sa slobode. Odluka je to splitskog suda.

Vezani članci Uzdolje: U kafiću napali ljude koji su gledali utakmicu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 14 Policija napad u Uzdolju okvalificirala kao kazneno djelo izazivanja nereda iz mržnje, počiniteljima prijeti i do pet godina zatvora Policija moli pomoć građana (Foto: PU karlovačka) Policija traži pomoć: Prepoznajete li osobe s fotografija?

''Moj okrivljenik dao je obranu. Porekao je na bilo koji način sudjelovanje u ovom događaju. Porekao je bilo koju radnju počinjenja ovih kaznenih djela koja im se stavljaju na teret. Izričito je rekao da ni prema kome ne osjeća mržnju'', kazao je Vinko Ljubičić, odvjetnik osumnjičenog napadača.

''Njima se na teret stavlja kazneno djelo razbojništva, ali i kazneno djelo pokušaja teške tjelesne ozljede u vezi s mržnjom. Tako da bi tu 12 godina bila predviđena kazna'', objašnjava glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac.

No odvjetnik Ljubičić tvrdi: ''Ova kvalifikacija koja se stavlja na teret ni u kojem slučaju ne bi trebala opstati u daljnjem tijeku postupka. On nije bio s ovom grupom ljudi, to poriče. On je bio na rivi kao što je na rivi bilo drugih najmanje pet tisuća ljudi''.

Osude stižu i od međunarodne plivačke federacije. Važno je, kažu, spriječiti ovakve događaje u budućnosti, posebno u Splitu, gradu domaćinu Europskog prvenstva u vaterpolu 2022. godine.

No na školi i vrtiću u Splitu pojavili se uvredljivi grafiti. ''Nasilje u Splitu nije ništa veće nego u drugim gradovima. Naravno da osuđujem nasilje. Ponosan sam na građane koji su pomogli'', kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je kako da takvi pojedinačni slučajevi nasilja neće utjecati na dolazak turista.

DORH u izvještaju za 2017. napominje kako je vidljiv porast u prijavama za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Prema podacima MUP-a, prošle godine prijavljeno je ukupno 28 kaznenih djela počinjenih iz mržnje. Prema motivima, od toga je čak 21 slučaj vezan za nacionalno podrijetlo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr