Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV

Platforma Možemo traži da se saborske zastupnike izuzme od povećanja plaća: "Nije u redu da nam rastu prihodi u ovakvoj krizi"

Od Nove godine poreznom reformom u Hrvatskoj rastu plaće, barem onima koji zbog korone posao neće izgubiti. U tu se kategoriju ubrajaju i saborski zastupnici. Dnevnik Nove TV doznaje da iz platforme Možemo predlažu da ih se, zbog krize, izuzme od povećanja plaća. Donosimo reakcije ostalih političara.

Novogodišnji poklon za zastupnike su veće plaće. Dio oporbe je protiv toga i traži niže koeficijente.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor"

''Nećemo ništa zastupnicima uzeti, ako će se neki oko toga pobojati, jer mogli bi, već samo tražimo da ostanemo na istom jer nije u redu da nam rastu prihodi u ovakvoj krizi'', kaže saborska zastupnica Sandra Benčić iz platforme Možemo.

Model Milanovićeve vlade

SDP predlaže model bivše Milanovićeve vlade, odnosno manju osnovicu za sve državne dužnosnike. ''To bi možda bio bolji put jer bi time bili obuhvaćeni ministri i članovi Vlade koji su uostalom predložili tu poreznu reformu'', govori SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

''Neće se tu ne znam koliko uštedjeti, ali barem da smo na simboličkoj razini solidarni s našim građankama i građanima'', dodala je Benčić.

Plaća državnog vrha raste više od 1000 kuna

Radnici s niskim plaćama neće dobiti ništa jer ne plaćaju porez na dohodak. Plaća samca u Zagrebu od pet tisuća kuna veća je za 66 kuna. Ona od sedam tisuća raste 200-tinjak kuna. Prosječna saborska plaća od 15 tisuća povećava se za 724 kune. A one iznad 20 tisuća, koje prima državni vrh, idu gore za više od tisuću kuna!

Iz HDZ-a nisu htjeli pred kamere, tek poručuju – stav će zauzeti kad vide zakonski prijedlog. Od vladajućih je o tome govorio samo Predrag Štromar. ''Nisam upratio taj dio i ne znam hoće li mi porasti plaća. Ako će porasti, ne znam ni za koliko će porasti'', rekao je. Kaže da oporbeni prijedlog nije vidio.

Zastupničke plaće porezne obveznike prošli su mjesec stajale gotovo 3 milijuna i 850 tisuća kuna bruto. Primaju i mjesečni paušal od tisuću i pol, a neki i naknadu za odvojeni život od tisuću kuna.

Škoro: Podržat ćemo, ali to je populistička mjera

Šef Domovinskog pokreta podupire kolege s ljevice. ''Mi ćemo načelno podržati tu inicijativu, ali to je prije svega populistička mjera. Na državni proračun to nema velikog utjecaja'', kazao je Miroslav Škoro.

Ni Most nije za veće plaće dužnosnika. ''Ja mislim da je prvenstveno potrebno vrednovati rad saborskih zastupnika. Neki dolaze samo petkom i glasuju, dok drugi rade i ozbiljno shvaćaju svoj posao'', poručuje mostovac Nikola Grmoja.

Sabor je, osim vrijednih iznimaka, često prazan. Ne bude li zaokreta u stavu vladajućih, od iduće godine stiže još veća plaća.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene