Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PITANJE ISPRAVNOSTI

Dnevnik Nove TV doznaje: Nakon uhićenja u Srbiji hrvatska policija će se pozabaviti diplomama medicinskih sestara

Aktualno Galerija Diplome - 1 Diplome - 1 Foto: DNEVNIK.hr Diplome - 2 Diplome - 2 Foto: DNEVNIK.hr Diplome - 3 Diplome - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Diplome - 4 Galerija 1/4 >>
Uhićenja rektora i dekana u Srbiji otvorila su pitanje ispravnosti 44 diplome hrvatskih medicinskih sestara. Kako neslužbeno doznaje Dnevnik Nove TV, slučajem će se pozabaviti i hrvatska policija.

Hoće li neke od 44 medicinske sestre ostati bez titule - sada ovisi o odluci Sveučilišta u Kragujevcu.

Mediji iz Srbije još su u ožujku 2021. prenijeli izjavu rektora Sveučilišta u Kragujevcu, koji je rekao da su već poništili 22 hrvatske diplome, a preostale 22 bile su u procesu provjere. Što se dogodilo s ostalim diplomama, pitali smo Sveučilište u Kragujevcu, no odgovor nismo dobili.

Odgovor su od njih tražili i u Komori medicinskih sestara. Podsjećamo, zbog rada bez dozvole, Ministarstvo obrazovanja prije deset godina zabranilo je rad pulskoj podružnici sestrinstva iz Zenice. Pa treću godinu završavaju u okrilju Sveučilišta u Kragujevcu. Da bi na kraju Komora priznala 13 diploma koje su većinom položene na studiju zabranjenom u Hrvatskoj.

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara ističe kako sa strane hrvatskih insutucija nije bilo greške.

"Diplome su bile originalne i pravovaljane, na koji su način osobe došle do diploma, ne želimo prejudicirati. Da je netko nešto kriv, ili da je netko neštp napravio - to ćemo utvrditi u narednom periodu", naglašava.

Hrvatska policija nije dobila informacije o slučaju putem međunarodne suradnje, no neslužbeno doznajemo da počinju s prikupljanjem saznanja oko diploma.

A kad je riječ o diplomama iz trećih zemalja, u zdravstvu se one provjeravaju u Komori, a polažu se i ispiti razlike.

Mario Gazić pojašnjava: "Podnese se zahtjev HKMS-u, nakon toga šaljem na provjeru u sustav Agencije da vidimo je li studij akreditiran, tražimo popis predmeta, satnicu predmeta i radimo analizu kolika je razlika broja sati koji sestra mora položiti."

Sve je više sestara koje nakon srednje škole žele dodatno obrazovanje.

Pročitajte i ovo Diplome - 4 VELIKA AFERA Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Pročitajte i ovo Ilustracija PADAJU GLAVE U SRBIJI Uhićeni bivši rektor i dekan Medicine: Lažne diplome prodavali i Hrvatima. Hoće li provjeravati hrvatske liječnike?

Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva kaže kako postoji želja za napredovanjem i doktoratima.

"Sestrinstvo je od pomoćne struke postalo profesija u zadnjih dvadesetak godina. Napredovali smo puno", zaključuje.

U posljednja dva desetljeća Agencija za znanost i visoko obrazovanje priznala je oko 28 tisuća inozemnih diploma. Polovica ih je stigla iz BiH. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene