Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA AFERA

Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina

Aktualno Galerija Diplome - 4 Diplome - 4 Foto: DNEVNIK.hr Diplome - 3 Diplome - 3 Foto: DNEVNIK.hr Diplome - 2 Diplome - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Diplome - 1 Galerija 1/4 >>
Riječ je o diplomama medicinskim sestrama u Hrvatskoj, a sumnja se da je dvojac zaradio milijune zbog nepropisnog upisa studentica na treću godinu sveučilišta u Kragujevcu. Dnevnik Nove TV doznaje da je među diplomama i ona supruge Peđe Grbina.

Zbog jednog doktorata te 45 diploma izdanih medicinskim sestrama iz Hrvatske, srbijanski istražitelji uhitili su bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu te bivšeg dekana Medicinskog fakulteta.

Bivši rektor Sveučilišta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i bivši dekan tamošnjeg Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, uhićeni su u četvrtak. 

Pročitajte i ovo Ilustracija PADAJU GLAVE U SRBIJI Uhićeni bivši rektor i dekan Medicine: Lažne diplome prodavali i Hrvatima. Hoće li provjeravati hrvatske liječnike?

Pročitajte i ovo Ministarstvo zdravstva NIZ ZAHVATA "Zlatni" WC-i u Ministarstvu zdravstva: Obnova njih devet koštat će oko 2,3 milijuna kuna, nakon kritika oglasili se iz Ministarstva

Sumnja se da je uhićeni dvojac protivno propisima na treću godinu školovanja upisao hrvatske medicinske sestre koje su završile prve dvije godine studija na fakultetu u Zenici, s nastavom u Puli, a uhićeni su i zbog jedne obrane doktorata, također hrvatskom državljaninu.

Što se zapravo dogodilo?

Prije desetak godina, tadašnje buduće medicinske sestre upisale su fakultet u Tuzli koji ima podružnicu u Puli. Tamo su slušale predavanja i polagale ispite. No nakon dvije godine Ministarstvo znanosti taj je studij zabranilo, jer nije bio akreditiran po hrvatskim propisima.

Unatoč tome, studentice ipak nastavljaju školovanje, ali treću godinu završavaju pod okriljem Sveučilišta u Kragujevcu

Među studenticama je, doznaje Dnevnik Nove TV, bila i supruga šefa SDP-a. Peđa Grbin za Novu TV poručuje da su zapanjeni te da su se medicinske sestre ni krive ni dužne našle u problemu. Cijelo školovanje, tvrdi, odvijalo se u Puli, a mijenjali su im se tek nazivi institucija koje su sve vodile te indeksi.

Neke od bolnica već su se danas bacile na dodatnu provjeru diploma. Strukovna komora zatražila je u Kragujevcu dodatnu provjeru jer imaju informaciju da je Sveučilište poništilo 22 od 45 diploma.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je dodatnu provjeru kragujevačkog sveučilišta.

"Kod nas je ukupno 13 medicinskih sestara, koje su završile studij u Kragujevcu, prošlo postupak polaganja ispita u hrvatskoj komori medicinskih sestara 2015. godine", rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić za Dnevnik Nove TV.

"To su sve medicinske sestre koje su i bile srednje medicinske sestre u Hrvatskoj. Mi kao Komora smo zatražili, poslali smo im popis od 13 osoba koje su kod nas položile razliku ispita jer imamo info da su 22 diplome poništene tako da provjerimo jesu li ove sestre koje su položile razliku još 2015. godine među tim imenima", dodaje Gazić.

Oglasili su se i iz Ministarstva zdravstva te kažu kako nemaju informacija o toj temi te da je za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije u Hrvatskoj nadležna strukovna komora, u koju se dužan učlaniti svaki zdravstveni radnik koji "neposredno pruža zdravstvenu zaštitu".

Komora je zatim dužna provesti postupak prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.    

Također ističu i da u će tek "po dobivenim informacijama postupati u okviru svoje nadležnosti".

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Unutar hrvatskog zdravstvenog sustava, zdravstveni radnik koji neposredno pruža zdravstvenu zaštitu obvezno se učlanjuje u strukovnu komoru koja daje odobrenje za samostalan rad. Strukovna komora nadležna je provesti i postupak priznavanja inozemne stručne kvalifikacije prema Zakonu o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (Narodne novine 82/15, 70/19 i 47/20).

Ministarstvo zdravstva nema službenih informacija o konkretnoj temi. Po dobivenim informacijama postupat ćemo u okviru svoje nadležnosti", priopćili su.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene