Kako doznaje DNEVNIK.hr, vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu Odvjetništva na neodređivanje mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu, nepravomoćno osuđenom na 5 godina zatvora za premlaćivanje djevojke u kafiću u Zadru.

Galerija


Darko Kovačević Daruvarac u nedjelju 10. veljače izašao je iz istražnog zatvora, i to bez ikakvih mjera opreza.

Vezani članci Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Pixsell, Dino Stanin) Policija utvrdila da su Daruvarac i njegov prijatelj napadnuti, treći muškarac ima drugačiju priču Darko Kovačević Daruvarac (Foto: Pixsell, Dino Stanin) Sud u Splitu održao ročište o žalbi Darka Kovačevića Daruvarca: Odluku će donijeti tek za nekoliko dana

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu na rješenje Općinskog suda u Zadru kojim se odbija prijedlog za određivanje mjera opreza.

U petak je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda razmatralo žalbu i donijelo odluku, a ona je tek danas dostavljena Općinskom sudu.

Glasnogovornik Suda Denis Klarendić otkrio je da je žalba odbijena. Dva člana vijeća bila su za takvu odluku, a jedan je imao izdvojeno mišljenje.

Ta je odluka sada konačna i Darko Kovačević pravomoćnu će presudu čekati na slobodi bez ikakvih sigurnosnih mjera. Nema obveza javljanja policiji, kod sebe ima dokumente (osobnu i putovnicu), a nema čak ni zabranu približavanja žrtvi.

On je po izlasku poručio da neće bježati, a kasnije je rekao i da se žrtva nema čega bojati.

Kako doznajemo, Sud je zauzeo stajalište da su mjere opreza zamjena za istražni zatvor, a budući da su istekli maksimalni rokovi u kojima Daruvarac može biti iza rešetaka, mjere su odbijene.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uglavnom se složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti jer je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli, sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza.

Naime, mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza, dakle kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu, stoji u obrazloženju odluke.
 

DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled