Obavijesti Video Pretražite Navigacija
može se približiti žrtvi

Odbijena žalba Odvjetništva: Daruvarac presudu čeka na slobodi – bez mjera opreza

Darko Kovačević Daruvarac (Foto/Arhiva: Dino Stanin/Pixsell)
Darko Kovačević Daruvarac (Foto/Arhiva: Dino Stanin/Pixsell)
Aktualno Galerija +0 Darko Kovačević Daruvarac (Foto/Arhiva: Dino Stanin/Pixsell) Galerija 1/1 >>
Kako doznaje DNEVNIK.hr, vijeće Županijskog suda u Zadru odbilo je žalbu Odvjetništva na neodređivanje mjera opreza Darku Kovačeviću Daruvarcu, nepravomoćno osuđenom na 5 godina zatvora za premlaćivanje djevojke u kafiću u Zadru.

Darko Kovačević Daruvarac u nedjelju 10. veljače izašao je iz istražnog zatvora, i to bez ikakvih mjera opreza.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokušao se izvući Sučevim rođacima nosio darove kao mito, pokušao utjecati i na svjedoka: USKOK podigao optužnicu Vukovi Skupa tužba Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu na rješenje Općinskog suda u Zadru kojim se odbija prijedlog za određivanje mjera opreza.

U petak je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda razmatralo žalbu i donijelo odluku, a ona je tek danas dostavljena Općinskom sudu.

Glasnogovornik Suda Denis Klarendić otkrio je da je žalba odbijena. Dva člana vijeća bila su za takvu odluku, a jedan je imao izdvojeno mišljenje.

Ta je odluka sada konačna i Darko Kovačević pravomoćnu će presudu čekati na slobodi bez ikakvih sigurnosnih mjera. Nema obveza javljanja policiji, kod sebe ima dokumente (osobnu i putovnicu), a nema čak ni zabranu približavanja žrtvi.

On je po izlasku poručio da neće bježati, a kasnije je rekao i da se žrtva nema čega bojati.

Kako doznajemo, Sud je zauzeo stajalište da su mjere opreza zamjena za istražni zatvor, a budući da su istekli maksimalni rokovi u kojima Daruvarac može biti iza rešetaka, mjere su odbijene.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda uglavnom se složilo sa stavom prvostupanjskog suda da za vrijeme obligatornog zatvora, dakle onog koji je sud morao odrediti jer je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 5 godina, nije bilo mogućnosti određivanja mjera opreza, a nakon što su svi rokovi za istražni zatvor istekli, sud više nema mogućnost ni za određivanje mjera opreza.

Naime, mjere opreza koje su kao institut uvedene u kazneno zakonodavstvo zapravo služe kao alternativa u slučaju kad se svrha kojoj služi istražni zatvor može postići i nekom blažom mjerom, kao što je mjera opreza, dakle kad nije nužno da sud uopće odredi istražni zatvor. Međutim, kad sud više nema mogućnosti određivati istražni zatvor, on ne može kao mogućnost koristiti niti mjere opreza kao alternativu, stoji u obrazloženju odluke.
 

Aktualno DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled +0 Račun Predsjednice iz privatne poliklinike (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska DNEVNIK.hr u posjedu računa Predsjednice iz privatne poliklinike: Evo koliko je platila pregled 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene