Ako pojedete meso ili jaja koji su zaraženi salmonelom - novo otkriće profesora Đikića moglo bi vam olakšati, pa čak i spasiti život.


Ugledni hrvatski znanstvenik, profesor Ivan Đikić pronašao je način kako blokirati salmonelu, a to otkriće moglo bi dovesti do novih lijekova. S obzirom na to da su bakterije sve otpornije na antibiotike, ne čudi da su o ovom uspjehu pisali ugledni znanstveni časopisi.

Vezani članci Ivan Đikić Đikić o porastu broja zaraženih: "U ozbiljnoj smo situaciji, a najgora je greška dopuštanje da noćni klubovi rade" Ivan Đikić - 2 Đikić kritizirao odluke nacionalnog stožera i objasnio zašto su sada simptomi blaži: "Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti oko nas"

U jajima ili mesu - krije se salmonela. Njezini simptomi na godinu muče više od 200 milijuna ljudi. Svojim novim otkrićem profesor Ivan Đikić želi im stati na kraj.

"Otkriće je na tragu toga da se pokušaju naći novi lijekovi, koji će biti alternativa antibioticima. Na taj način ćemo stvarati lijekove koji će biti specifični za patološke bakterije, one kje uzrokuju bolest, a ostavljati će zdrave, dobre bakterije i na taj način nećemo imati nuspojave koje imamo kod korištenja antibiotika", pojasnio nam je profesor Đikić.

Otkrivena tajna salmonele, ali i obrane čovjekovog organizma

Đikićev frankfurtski tim pronašao je način kako blokirati salmonelu. Otkrili su kako bakterijski toksini oštećuju naše stanice. No i kako se naše stanice bore protiv bakterija koje uzrokuju bolest.

"Otkrili smo nove signalne puteve pomoću kojih bakterija potiče uništavanja epitelnih stanica crijeva i uzrokuje gastroentritis", naglašava Đikić.

Od salmonele umre 125.000 ljudi na godinu. Hrvatsku je nedavno potresla smrt petogodišnjeg dječaka. Lijeka koji pomaže u akutnoj upali nema.

"Unutar tih četiri do sedam dana, mora postojati nešto što će pomoći pacijentu da simptomi budu manji i da ne dođe do širenja salmonele u krv", pojašnjava Đikić.

Dvije godine do primjene

Lijekove koji bi to spriječili, Đikić bi mogao uskoro početi stvarati. "Slijedeće dvije godine, od ljeta ove godine, radit ćemo na primjeni i stvaranju lijeka protiv ovih enzima koje smo otkrili", kaže Đikić.

Od otkrića do primjene posao nije nimalo lagan. No, mogao bi promijeniti zdravstveno stanje milijuna ljudi.