Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji devetogodišnjeg dječaka iz Daruvara, kojem je prije tri godine amputirana ruka, nakon neuspjelih kaznenih prijava protiv liječnika odlučili su tužiti Opću županijsku bolnicu u Pakracu i zatražiti naknadu štete za sve ono što je proživio njihov malodobni sin.


Dječak je 2003. godine ostao bez desne ruke kao šestogodišnjak, nakon običnog pada s ljestava.

Vezani članci Policija, ilustracija Teška nesreća u Daruvaru: Automobilom naletio na dvije djevojčice, obje prevezene u bolnicu Slika nije dostupna Nakon ugriza Shi Tzua ostala bez ruke i dvije noge

Pad je uzrokovao otvoreni prijelom podlaktice, ali dječakovi roditelji, majka Dubravka i otac Dalibor, uvjereni su da je do amputacije došlo isključivo zbog liječničkog nemara.

Njihov je sin s otvorenim prijelomom ruke 26. rujna 2003. godine primljen u pakračku bolnicu, rečeno im je da će biti operiran, ali s terminom se stalno odugovlačilo.

Dijete je operirano tek 2. listopada, i to u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Sljedeći dan kirurzi su dječaku morali amputirati cijelu ruku kako bi mu spasili život.

- Liječnici u Pakracu, dr. Branko Sudar i dr. Ivan Marijanović, govorili su da operacija nije hitna. Ne znam ima li to ikakve veze s njihovim postupanjem, ali sjećam se da smo već prvi dan na vratima bolnice zatekli obavijest o štrajku, a liječnici su nosili i štrajkaške bedževe na kutama - ogorčen je otac Dalibor, koji je neizmjerno zahvalan liječnicima u Klaićevoj jer su spasili život njegovu sinu. 

Na otpusnom pismu iz Klaićeve piše da je dječak, pet dana nakon prvog odlaska u bolnicu, primljen u njihovu ustanovu, i to s “uznapredovalom gangrenom podlaktice”. 

Kirurg iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, dr. Juraj Prežigalo, sjeća se dječaka L. S. kojem su kirurzi u toj bolnci morali amputirati ruku zbog gangrene. Dr. Prežigalo kaže da više ne zna detalje, jer je prošlo već više od tri godine, ali zna da je zbog prekida cirkulacije nastala gangrena koja je ugrožavala život djeteta. Jedino rješenje bilo je da se djetetu odreže ruka.

- Takvi su slučajevi rijetki, ali se nažalost događaju - rekao nam je dr. Prežigalo.