Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provedena je fiktivna dokapitalizacija i umanjen temeljni kapital za 15,5 milijuna kuna.


Splitsko-dalmatinska policija kazneno je prijavila predsjednika Uprave Željezare Split Poljaka Ryszarda Bernarda Giemza (57) i njegova nasljednika i zemljaka Michala Ireneusza Koncezaka (37), inače direktore poljske tvrtke Zlomrex, vlasnika splitske željezare, zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, nesavjesna gospodarskog poslovanja i krivotvorenja službenih isprava.

Vezani članci Ilustracija Potpuni kaos u Opatiji: Glumio gluhonijemost, pokušao pobjeći pa nasrnuo na policajca... Slika nije dostupna 'Imamo domaćeg proizvođača i poljskog investitora'

Policija ih je prijavila pošto je utvrdila da je provedena fiktivna dokapitalizacija i umanjen temeljni kapital društva 'Željezare Split' za 15,5 milijuna kuna, a time i obezvrijeđene dionice splitske željezare te da je nagodbom sa špediterskom tvrtkom 'Trast' željezari nanesena izravna imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna.

Kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je kako je Zlomrex u ljeto 2008. iz Turske uvezao toplovaljanu žicu vrijednu 3,4 milijuna dolara, koju zbog vlastite nesolventnosti nije mogao platiti pa ju je, koristeći se uslugama špeditera 'Trast', uskladištio u krugu splitske Carinarnice. Nakon toga tu žicu prodaje splitskoj željezari za iznos dolarske protuvrijednosti, tj. za 19,4 milijuna kuna. Budući da željezara zbog nelikvidnosti i blokade računa ne može platiti žicu 'Zlomrexu', on tražbinama od željezare dokapitalizira željezaru u svojem vlasništvu i povećava temeljni kapital za 19,4 milijuna kuna.

Nakon tako provedene dokapitalizacije, radi podmirenja špediterskih usluga 'Trastu' u iznosu od 3,9 milijuna kuna, u lipnju 2009. 'Zlomrex' s 'Trastom' sklapa sudsku nagodbu kojom taj dug zatvara čeličnom žicom, koja je unesena u željezarin temeljni kapital u iznosu od 19 milijuna kuna. Iz toga, navodi policija, proizlazi da je ta dokapitalizacija fiktivna i da je umanjen temeljni kapital društva splitske željezare za 15,5 milijuna kuna, a samim time da su i obezvrijeđene njezine dionice.

U trenutku sklapanja sudske nagodbe tržišna vrijednost čelične žice bila je 7,2 milijuna kuna, a osumnjičenici su je prepustili 'Trastu' za 3,9 milijuna kuna, čime je željezari nanesena izravna imovinska šteta od najmanje 3,3 milijuna kuna. Osim dvojice Poljaka policija je kazneno prijavila i odgovornu osobu (31) u 'Trastu' pod sumnjom da je nakon sudske nagodbe nastavio fakturirati i naplaćivati ležarinu za žicu od željezare iako je pripala 'Trastu'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju