Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo ima novog posla i oko Hrvatskih autocesta: Dnevnik Nove TV u posjedu je dokumenata koji dokazuju da su bivši direktori HAC-a pod istragom zbog zapošljavanja mimo kriterija.


Upitno je i je li zbog sumnjivog kadroviranja bila ugrožena sigurnost svih koji su se vozili autocestom. Za posao u Hrvatskim autocestama važnije je bilo imati dobru političku referencu nego stručnu. Tako barem sumnja državno odvjetništvo pa je pokrenulo još jednu istragu protiv odgovornih u ovoj državnoj tvrtki.

Vezani članci DORH (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) DORH oštro odgovorio na kritike: "Optužbe prelaze razinu prihvatljivosti, svjedočimo opstruiranju kaznenog postupka" Duhan, Ilustracija Istraga USKOK-a protiv 14 osoba: Nabavljali i preprodavali duhan, državu oštetili za više od 6 milijuna kuna

Ponovno se terete bivši predsjednici Uprave - Marijo Crnjak i Jurica Prskalo. Članovi Uprave Josip Sapunar, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević te nižerangirani zamjenik direktora Sektora za održavanje i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Željko Krapljan. Ispitat će se 13 svjedoka.

>> Dnevnik Nove TV: Nova istraga u HAC-u

>> HAC: Krali svi - od direktora do nižih šefova

>> Bivši šef HAC-a pere ruke: Postojala je politička linija zapovijedanja

Sumnja se u zlouporabu položaja i ovlasti. Članovi Uprave mimo javnog natječaja zaposlili su direktoricu Odjela pravnih poslova, direktora Sektora za održavanje i njegovog zamjenika, iako za te pozicije nisu imali potrebne kvalifikacije. Sa svoje pozicije Krapljan je kasnije, sumnja DORH, zaposlio dvojicu nestručnih voditelja tehničkih jedinica i sam potpisao s njima ugovore.

Direktor u Sektoru za održavanje Željko Krapljan tvrdi da je za potpisivanje ugovora s novim zaposlenicima imao punomoć predsjednika Uprave. No postavlja se pitanje je li upitnim kadroviranjem narušena sigurnost svih putnika na autocesti. Prema Hac-ovom Pravilniku voditelji tehničke jedinice naređuju zatvaranje prometnog traka ili dionice autoceste kada ocijene da na njoj ne postoje uvjeti za sigurno odvijanje prometa.

Ova istraga odvojena je od one koja se provodi zbog uzimanja mita za zapošljavanje, a na što su javnost i USKOK prije više od godinu dana upozoravali naši sugovornici.