Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O krađi mandata

ZBOG KARAMARKOVE IZJAVE - DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Tvrtka APIS IT koja je bila prozvana u kontekstu potkradanja mandata, poslala je priopćenje vezano za izjave Tomislava Karamarka

Pročitajte i ovo Izbori - 3 Parlamentarni izbori Za naknade izbornim povjerenstvima 3, 1 milijun eura Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

'Izjave i optužbe o mogućim manipulacijama izbornih rezultata mogu samo značiti nepoznavanje izbornog procesa.

U svakom biračkom odboru nalaze se predstavnici stranaka i svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika, koji su lako usporedivi s izbornim rezultatima još uvijek dostupnima na internetu. I tijekom cijele izborne noći svi su ti podaci bili dostupni medijima, kao i široj javnosti putem interneta.

Aplikativno rješenje APIS IT-a omogućava prijepis podataka sa zapisnika i to od dvije različite osobe. Izborna povjerenstva kontroliraju upis prije i poslije unosa.

APIS IT se ne bavi brojanjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora. Zaduženi smo za tehničku realizaciju provedbe izbora te vas molimo da se za sve ostalo obratite DIP-u kao nadležnom tijelu', priopćili su iz APIS-a, koji je trgovačko društvo 51% u vlasništvu Republike Hrvatske i 49% u vlasništvu Grada Zagreba te mu od osnutka 2005. godine nisu mijenjani vlasnički udjeli.

Priopćenje DIP-a

Državno izborno povjerenstvo (DIP) se također očitovalo o izjavi prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka kako postoje indicije da je Domljubna koalicija u noći parlamentarnih izbora pokradena za pet ili šest mandata.

DIP je u priopćenju izvijestio kako je potpune službene rezultate izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani 7.,8. I 15. studenog 2015., objavilo 16. studenog 2015.

Objavljeni rezultati izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, naglašavaju, temelje se na prikupljenim rezultatima glasovanja sa 6.941 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj i diplomatsko – konzularnim predstavništvima RH u inozemstvu.

'Nakon objave potpunih službenih rezultata izbora DIP je zaprimio 4 prigovora, od čega su 2 prigovora odbijena kao neosnovana, dok su 2 odbačena kao nepravovremena. Protiv odluka DIP-a nije bilo žalbi', stoji u priopćenju.

Konačne rezultate izbora DIP je objavio 23. studenog. 'Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske br: SuP-O-28/2015-2 od 23. studenog 2015. utvrđeno je da su izbori za zastupnike u Hrvatski Sabor provedeni u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu Republike Hrvatske i Zakonom o izborima u Hrvatski sabor', napisali su u DIP-u.

Dodaju kako konačnošću izbornih rezultata i njihovom potvrdom od strane Ustavnog suda Republike hrvatske, DIP je dovršio izborni postupak čime je iscrpljen postupak zaštite izbornog prava propisan Zakonom o izbornima zastupnika u Hrvatski sabor i mogućnost daljnjeg postupanja DIP-a.

Izjava gosp. Tomislava Karamarka, prvog potpredsjednika Vlade, upućuje na sumnju u pravilnost izbornih rezultata kroz navod o postojanju indicija o 'krađi' mandata. Zbog navedenog DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare, zaključuje DIP.

Podsjetimo, Karamarko je na HDZ-ovom skupu u Imotskom u subotu izjavio: 'postoje indicije, (...) da smo potkradeni za 5 ili 6 mandata, moram i to reći, ali ispitat ćemo to'.

Jučer je, pak, na službenom facebooku Karamarko izrazio nadu da će nadležna državna tijela progovoriti o načinu kako je u državno vlasništvo u vrijeme vladavine SDP-a dospjela tvrtka APIS, koja je imala potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanjem glasova na paralamenatarnim izborima, te istaknuo kako će to biti početak rasvjetljavanja što se događalo u izbornoj noći 8. na 9. studenoga 2015. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene