Subotnje prijepodne prošlo je uz uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje, poput dojava o promidžbenim letcima u poštanskim sandučićima, aktivnostima na društvenim mrežama i sl., doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) iz kojeg podsjećaju da je izborna šutnja na snazi do nedjelje u 19 sati.


Povjerenstvo je reagiralo na dojave o postupanju dviju općina, jedne u Međimurskoj, a druge u Varaždinskoj županiji, koje su na svojim mrežnim stranicama upućivale birače da glasaju za jedno od dvoje predsjedničkih kandidata, odnosno hvalile postignuća stranke koja je predložila jedno od njih.

Vezani članci Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović Kako će Milanović stolovati? Evo kakva očekivanja o novoizabranom predsjedniku imaju politički akteri Matija Vuica Poznati o predsjedničkim izborima: "Iznenađuje da je Grabar-Kitarović tako napamet i rasterećena iz srca napokon izgovorila prekrasne riječi"

Tražili smo od načelnika tih općina da to uklone, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić. Provjerom mrežnih stranica općina Donja Dubrava i Martijanec, sporni sadržaji u subotu iza podneva nisu pronađeni.

Dojave, odnosno pritužbe koje smo dobili ni vrstom, ni količinom ne premašuju one iz prvog kruga izbora, radi se o uobičajenim kršenjima izborne šutnje, rekla je Fabijančić-Križanić.

Izborna šutnja na snazi je od ponoći, za njezina trajanja zabranjena je svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje procjena rezultata te prethodnih, neslužbenih rezultata. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

DIP je pozvao da se šutnja poštuje, iako za njezino kršenje nema kazni.

"Pozivam sudionike, ali i birače da poštuju taj institut, pozivam kandidate da ne iznose svoje programe, da se ne promiču", poručila je potpredsjednica DIP-a.

Može se, kaže, razgovarati o tome je li izborna šutnja sretan institut ili nije, no činjenica je da je zakonom predviđena i da ju treba poštivati, iako za njezino kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora. (Hina)