Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sasvim je izvjesno da će se plan predaje dopunjavati jer se, primjerice, još ne zna kad će svoje kandidature predati Hrvatska demokratska zajednica, Most, kao ni druga pravaška koalicija Pomak.


S približavanjem subote, 13. kolovoza, a time i krajnjeg roka za predaju kandidatura za rujanske parlamentrane izbore, u Državnom izbornom povjerenstvu raste broj donositelja i broj najava za predaju kandidatura, te se potvrđuje praksa po kojoj će ih glavnina stići 'u zadnji čas', u ovom slučaju u drugom dijelu tjedna.

Glavnina kandidatura od četvrtka

Vezani članci Slika nije dostupna Branko Hrvatin: 54 liste nisu poštovale 'žensku kvotu' Slika nije dostupna Plenković odgovorio na kritiku Josipe Rimac

Prema najavama koje su do srijede stigle u Povjerenstvo u četvrtak, 11. kolovoza, kandidature će predati koalicija stranaka Branimira Glavaša i Ruže Tomašić - HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke, koalicija IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, regionalni Međimurski demokratski savez, te Maurizio Zennaro, kandidat za zastupnika talijanske nacionalne manjine u 12. jedinici.

U petak, 12. kolovoza kandidature predaju Domovinska koalicija (HSP-AS, HKDU, HDS, Ujedinjena stranka prava i Demokratski savez nacionalne obnove) i koalicija zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (BM 365 – SRS, NS- reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS-Stjepan Radić, BUZ). Istog dana dolazak su najavili Živi zid, Uvijek Franker i Promijenimo Hrvatsku te SDSS koji ističe kandidate za zastupnike srpske manjine u 12. izbornoj jednici.

Posljednjeg dana za predaju, u subotu 13. kolovoza u DIP dolaze stranke Pametno, Stranka umirovljenika, Hrvatska stranka reda te koalicija Nema predaje koja okuplja Pokret Zajedno, NL Stipe Petrine i Slobodnu Hrvatsku.

Sasvim je izvjesno da će se plan predaje dopunjavati jer se, primjerice, još ne zna kad će svoje kandidature predati Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Most, kao ni druga pravaška koalicija Pomak.

Neki dođu nenajavljeni, neki kasne

Treba računati da će dio podnositelja doći nenajavljen, kao što je u srijedu bio slučaj sa Autohtonom HSP ili da će kasniti, poput Nedžada Hodžića koji se kandidira za zastupnika bošnjačke manjine, a koji je svoj dolazak u DIP najavio za srijedu u 16, pa pomaknuo na 17 sati.

Jedina koja je u srijedu stigla po 'regulama', dakle najavila se i bila točna, bila je koalicija Stranke umirovljenika i Zagorske stranke koja će izbornu sreću okušati u 3. izbornoj jedinici.

Broj listi i kandidatura time se popeo na osam, uz spomenutu koaliciju svoju je listu predala i Narodna koalicija, ostalih šest kandidatura je za 12. jedinicu u kojoj svoje zastupnike biraju nacionalne manjine.

Iako podnositelji pristižu 'na kapaljku' Povjerenstvo svoj dio posla odrađuje krajnje predano, pa su u srijedu prijepodne zaprimanje kandidatura pratile dvije DIP-ove potpredsjednice Ana Lovrin i Vesna Fabijančić Križanić te dvoje članova Janja Horvat Drobnjak i Emil Tomljanović. U cijeli proces uključena je i stručna služba Povjerenstva te brojni Apisovi informatičari.

Kandidature za rujanske parlamentarne izbore mogu se podnositi do subote u ponoć, DIP potom ima dva dana za njihovu provjeru i objavu pravovaljanih, čime će i službeno početi izborna promidžba.

U subotu će se vidjeti hoće li za rujanske izbore zaprimiti više ili manje kandidatura nego za posljednje parlamentarne izbore održane u studenom. Tada je predano 168 kandidacijskih listi gotovo upola manje nego na izborima 2011. kada ih je bilo 313. S obzirom na brojnost koalicija koje izlaze na rujanske izbore, računa se da će i listi biti manje. (Hina)