Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Robert Jankovics, kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske za zastupnika mađarske manjine u Hrvatskom saboru, predao je u četvrtak svoju kandidaturu Državnom izbornom povjerenstvu.


Mađarska manjina bira jednog zastupnika, a uz Jankovicsa svoju je kandidaturu za to 'mjesto' već predao Šandor Juhas, kandidat Saveza mađarskih udruga koji je već sjedio u saborskim klupama kao zastupnik mađarske manjine i koji je s tijesnom razlikom pobijedio Jankovicsa na parlamentarnim izborima u studenom.

Vezani članci Robert Jankovics (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Milan Bandić komentirao odlazak "žetončića" Roberta Jankovicsa: ''Gledali ste film Tesna koža?'' Slika nije dostupna Andrej Plenković - Iz diplomacije do premijerske fotelje

Jankovics se nada da tako neće biti i ovoga puta, da će birači prepoznati "nerad jedne i rad druge strane", priznaje da su mu izborna očekivanja "velika", te poručuje da su se u razdoblju dok je mađarsku zajednicu zastupao Juhas njezina prava smanjila i da ta zajednica zaslužuje više od onog što ima.

"Ako dobijem povjerenje birača, sa svojim zamjenikom Tiborom Santom, učinit ću sve da to povjerenje opravdam", obećao je Jankovics, inženjer informatike koji gotovo dva deseteljeća poučava učenike istoimenom predmetu.

Okosnica njegova programa je rad na kulturnoj autonomiji mađarske zajednice, očuvanje tradicijskih vrijednosti, jezika, kulture, ali i briga o aktualnim trendovima kakvo je iseljavanje koje je zahvatilo i mađarsku manjinu.

Svoje kandidature DIP-u je za četvrtak najavilo više političkih aktera, a mogu se podnositi do 20 sati. (Hina)