Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnici DC-a, Novog vala, Reformista te stranke Naprijed Hrvatska - progresivni savez zatražili su u petak od Vlade da prije ljetne stanke u saborsku proceduru pošalje prijedloge kojima će dugoročno riješiti probleme građana zaduženih u švicarskim francima.


Reformist Petar Baranović je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru predložio dva moguća izlaza - konverziju kredita u kune ili u eure. Uvjeren je da bi se problem mogao riješiti primarnom emisijom kuna u vrijednosti od oko 2,8 milijardi eura, koja bi, kaže, bankama omogućila da anuliraju vlastita dugovanja u "švicarcima" i konvertiraju kredite.

Vezani članci Dalija Orešković Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu" Andrej Plenković - 1 Plenković o oporbi i rušenju kvoruma: "Trebaju se crveniti danima pred ljudima na Baniji, trebali bi puknuti od srama"

"Sve drugo ne rješava problem, a samo vlada koja je sposobna donositi odluke u ovakvim, kriznim okolnostima zaslužuje povjerenje građana", rekao je Baranović.

Sabor jednoglasno smanjio zatezne kamate

Dodao je kako se ne boji da bi "tiskanje kuna" moglo prouzročiti inflaciju, a na upozorenje da HNB nije do kraja odgovorio na pitanje koliko su švicarskih franaka zapravo kupile banke koje su davale kredite u toj valuti, odgovara kako je suglasan da postoji takva dilema. "No, ne možemo ići na minimalne, nego na maksimalne procjene, a ako se pokaže da je potrebna manja suma od 2,8 milijardi eura, tim bolje", rekao je Baranović.

Naglasio je da bi emisija kuna morala biti "precizna i namjenska" te da je "čas da u Hrvatskoj počnemo profesionalno raditi".

"Da je HNB i politika radila tako, Hrvatska bi imala monetarni i financijski suverenitet. Na žalost, ostalo nam je malo ukupnog suvereniteta, nemamo energetski ni monetarni ni financijski suverenitet, a o političkom da ne govorimo", ustvrdio je Baranović.

Vesna Škare Ožbolt (DC) podsjetila je da je prije šest mjeseci tečaj švicarskog franka za postojeće kredite zamrznut na godinu dana, u kojima bi Vlada, banke i Hrvatska narodna banka (HNB) trebale naći dugoročno rješenje za dužnike.

Ocijenila je da izmjene Zakona o obveznim odnosima o kojima bi Sabor danas trebao glasovati, nisu riješile bit problema.

"Ne želimo više gledati pasivnost Vlade i gubiti vrijeme", kazala je Škare Ožbolt.

Saborska oporba: Ne naziru se pomaci u rješavanju problema 'švicarca'

Ona je zajedno s Josipom Kregarom, potpredsjednikom stranke Naprijed Hrvatska! Progresivni savez, u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, od kojega očekuje da će pojednostaviti postupak ovrhe i smanjiti troškove dužnika.

Predlažu da se vjerovnike obveže na izdavanje potvrde o dugu koja bi služila kao ovršna isprava, čime bi se rasteretili sudovi i umanjili troškovi postupka.

Jakša Baloević, zastupnik Novog vala, zauzeo se za ukidanje devizne klauzule, što smatra jedinim ispravnim i dugoročnim rješenjem koje će osigurati monetarnu suverenost Hrvatske.

Na konferenciji su bili i predstavnici udruge Franak, koji su ponovili zahtjeve da se utvrdi moratorij na ovrhe do donošenja zakona koji će riješiti pitanje "švicaraca", da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebalo odgovoriti na pitanje je li valutna klauzula primjenjivana špekulativno te da se osigura povrat preplaćenih kamata na temelju odluke Vrhovnog suda.

Predstavnici Udruge Franak danas su prosvjedovali na Markovom trgu zbog, kako kažu, pasivnosti institucija u rješavanju problema dužnika kredita u švicarcima, i tražeći osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj "Franak". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook